SARKOZYEVA PAKOST

'Nosite si Rome u svoj Luxemburg'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 17:41
  • Objavljeno 15.09.2010 u 17:31
sarkozy

sarkozy

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je u srijedu europskoj povjerenici za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, koja je kritizirala protjerivanje Roma iz Francuske, da ih primi u svoju zemlju, Luksemburg, kazali su francuski senatori nakon sastanka s predsjednikom države

'Rekao je da samo provodi europske propise, francuske zakone i da se Francuskoj nema apsolutno što prigovoriti s tim u vezi, ali i da nema problema ako ih Luksemburžani žele uzeti', rekao je senator Bruno Sido, a prenosi France presse.

'Rekao je da je naša politika dobra i da je skandalozno da Europa na taj način govori o onome što radi Francuska, objasnit će to uostalom sutra' (na Europskom vijeću u Bruxellesu, dodao je Sido.

To je potvrdio i njegov kolega Michel Houel. Sarkozy je, po njemu, kazao da 'europska povjerenica živi u Luksemburgu, koji je jako blizu Francuskoj. Bili bismo jako sretni kada bi Luksemburg mogao također primiti nekoliko Roma'.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn ocijenio je da je Sarkozy bio pakostan.

Vivian Reding nije govorila u svojstvu Luksemburžanke. Ona je iz te zemlje, ali obavlja funkciju povjerenice i dužnosnice pravosuđa', rekao je Asselborn.

'Nicolas Sarkozy je povezao državljanstvo povjerenice i Luksemburg, što je bilo pakosno', dodao je.

'Treba reagirati na to povezivanje. Znam da Nicolas Sarkozy ima problema s Luksemburžanima, ali ne treba pretjerivati', ocijenio je.

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding zaprijetila je u utorak u Bruxellesu da će protiv Francuske pokrenuti postupak pred Europskim sudom pravde (ECJ) zbog kršenja europskog prava u slučaju protjerivanja Roma u Rumunjsku i Bugarsku.

'Osobno sam bila zaprepaštena situacijom koja je ostavljala dojam da se protjeruju ljudi iz jedne zemlje članice samo zbog toga što pripadaju određenoj etničkoj manjini. Mislila sam da se u Europi takva situacija ne može ponoviti nakon Drugoga svjetskog rata', rekla je povjerenica dodajući kako 'ovo nije sitni prijestup, nego sramota', kazala je ona.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u srijedu 'osobnu' potporu Viviane Reding u tom slučaju, ogradivši se ipak od njezine aluzije na deportacije tijekom Drugog svjetskog rata.

'Ova ili ona izjava' europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava 'mogla je izazvati nesporazum', rekao je Barroso.

'Reding nije željela povući paralelu između onoga što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata i sadašnjosti', istaknuo je.

Glede prijetnje da će Pariz biti prijavljen Europskom sudu pravde, Barroso je kazao da Reding ima 'punu potporu' Europske komisije i njegovu 'osobnu' potporu kao njezina predsjednika.

Glasnogovornica Pia Ahrenkilde izrijekom je kazala u srijedu kako 'Reding govori u ime (Europske) komisije'.

Europsku komisiju podržala je i Njemačka.

Pravo na slobodno kretanje u Europskoj uniji 'bezuvjetno' je i 'nije dopuštena nikakva diskriminacija manjina', rekao je u srijedu glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, istaknuvši da Europska komisija ima pravo istražiti poštuje li Francuska to pravo.

Osvrnuvši se na usporedbu sa situacijom iz Drugog svjetskog rata, Seibert je kazao da su 'takve izjave ponekad korisnije ako su odmjerene'.

Reding se u utorak posebno okomila na ponašanje ministra useljeništva Erica Bessona i državnog tajnika za europska pitanja Pierre Lellouchea koji joj nisu rekli za postojanje cirkularnog pisma u kojem se izričito spominju Romi.

Lellouche je u srijedu ocijenio 'neprikladnom' izjavu povjerenice Reding, dodajući da 'strpljenje ima granice, ne možete se tako obraćati velikoj državi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi