NORDIJSKA UNIJA

Norveški milijarder traži ujedinjenje skandinavskih država

23.05.2016 u 22:03

Bionic
Reading

Norveški milijarder i hotelski tajkun Petter Stordalen smatra da bi se Švedska, Norveška i Danska trebale ujediniti u novu skandinavsku državu, a njegov nesvakidašnji prijedlog naišao je na odobravanja, ali i kritike

U razgovoru za dnevni list Göteborgs-Posten, Stordalen je podsjetio kako tri nordijske zemlje imaju zajedničku povijest, slične jezike i kulturno naslijeđe te da bi ujedinjene osnažile ionako stabilna gospodarstva.


'Zamislite samo koliko bismo bili velika zemlja. Švedska je u mnogočemu divna zemlja - ima bogatu tehnologiju, inovacije. Šveđani su dobri industrijalci. Mi Norvežani smo pak avanturisti uvijek spremni osvojiti nove zemlje. Sjećate se Roalda Amundsena? U Švedskoj živi oko deset milijuna ljudi. U Norveškoj i Danskoj po pet milijuna. Dvadeset milijuna bi bilo još bolje, bez obzira je li u pitanju prodaja automobila i aviona ili inovacije', kazao je Stordalen.

Za razliku od Danske i Švedske, Norveška nije članica EU-a. Stordalen u razgovoru za list nije rekao bi li ujedinjena Skandinavija izašla iz Europske unije, ali je njegova ideja dobila pozitivan odjek na društvenim mrežama, na kojima su korisnici izjavili kako bi glasali za nju na referendumu.

Međutim, nisu svi zadovoljni ovom idejom. Neki su mu savjetovali da počne davati povišice svojim radnicima prije nego što krene govoriti o ujedinjenoj Skandinaviji. Drugi su ga usporedili s američkim milijarderom i predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom te njegovim predizbornim geslom 'Učinimo Ameriku ponovno velikom'.