BREIVIK NA SUDU

Norveški masovni ubojica optužen za ubojstvo i terorizam

07.03.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Protuislamski napadač koji je napravio masakr koji je prošlog ljeta šokirao Norvešku, i službeno je u srijedu optužen za terorizam i ubojstvo s umišljajem 77 osoba, a u travnju mu počinje suđenje

Tužiteljstvo je objavilo da će tražiti kaznu psihijatrijske skrbi za ubojicu koji je djela priznao. Ako drugo psihijatrijsko vještačenje bude proturječilo prvome koje je dijagnosticiralo psihozu, tužiteljstvo će možda zahtijevati i 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj.

Anders Behring Breivik (33) priznao je da je u srpnju 2011. izveo bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu i ubio osmero ljudi, a zatim je vatrenim oružjem poubijao 69 ljudi na ljetnome kampu mladeži laburističke stranke.

Njegove su mete bili 'izdajice' skloni imigrantima, rekao je na uvodnome sudskom saslušanju.

'Optuženik je počinio veoma teške zločine, kakve u ovome društvu u moderno doba nismo doživjeli', rekao je novinarima tužitelj Svein Holden.

Holden kaže kako ta ubojstva karakteriziraju 'posebno teške okolnosti', ali po norveškom zakonu ne mogu se kvalificirati kao zločin protiv čovječnosti.

Nagađalo se da će se Breiviku suditi zbog zločina protiv čovječnosti, a za to je kao maksimalna predviđena 30-godišnja zatvorska kazna, no pravni stručnjaci kažu kako po norveškome zakonu to podrazumijeva sveopće i sustavne strahote, a ne postupke pojedinaca.