širenje virusa u pekingu

Norveška tvrdi da losos izvezen u Kinu nije zaražen koronavirusom

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2020 12:10
  • Objavljeno 17.06.2020 u 12:10
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Monty Rakusen / Cultura RF

Kineske i norveške vlasti zaključile su da losos iz Norveške najvjerojatnije nije izvor koronavirusa potvrđenog na daskama za rezanje na tržnici u Pekingu, objavilo je u srijedu norveško ministarstvo ribarstva

Nakon sastanka kineskih i norveških dužnosnika u utorak, vlasti obje države zaključile su da izvor novog žarišta infekcije nije riba iz Norveške, kazao je ministar ribarstva Odd Emil Ingebrigtsen.

'Možemo otkloniti dvojbe kao i prekid u isporuci lososa Kini', kazao je ministar na videokonferenciji za novinare.

Ponovna pojava bolesti COVID-19 u Pekingu u proteklih šest dana poremetila je uobičajeni život mnogim stanovnicima glavnoga grada Kine i pobudila strahovanja da bi mogao biti potpuno blokiran ako se nastavi rast broja novozaraženih.

Kina je prestala uvoziti losos iz Europe nakon informacija u subotu da je virus otkriven na opremi korištenoj za skladištenje i tranširanje ribe na pekinškoj tržnici Xinfadi. Odmah nakon toga trgovine u Kini uklonile su losos s polica.

Izvoznici norveškog lososa proteklog vikenda iz Kine su obaviješteni o prekidu uvoza iako je tijelo zaduženo za sigurnost hrane u Norveškoj objavilo da nema dokaza da je ta riba zaražena koronavirusom. Dionice uzgajališta lososa u Norveškoj pale su u ponedjeljak da bi u srijedu ponovo porasle.