zaraženi losos

Pekingom se širi soj virusa koji je puno opasniji od onog u Wuhanu

17.06.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Nakon najnovijeg otkrića izbijanja epidemije Covida-19 na pekinškoj tržnici Xinfadi, predstavnici vlasti glavnog grada Kine opisale su stanje kao 'izuzetno ozbiljno’. Visokorizičnim osobama, među kojima su bliski kontakti zaraženih koronavirusom, zabranjeno je da napuste grad. Dvije zračne luke u Pekingu otkazale su u srijedu više od tisuću letova. Prekinuta je nastava u školama, zatvorena su mjesta za zabavu i sportske aktivnosti

Koronavirus sa pekinške veletržnice Xinfadi vjerojatno je zarazniji od onog detektiranog na ribljoj tržnici Huanan u Wuhanu, gdje je zabilježen prvi val epidemije u Kini, uzimajući u obzir značajan broj novozaraženih u samo četiri dana.

Yang Zhanqiu, zamjenik ravnatelja Odjela za biologiju patogena na Sveučilištu u Wuhanu, izjavio je za Global Times u ponedjeljak da 79 potvrđena slučaja zaraze u kineskoj prijestolnici u četiri dana pokazuju da je taj koronavirus izuzetno zarazan, vjerojatno zarazniji od onoga iz Wuhana.

Istraživač iz pekinškog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) izjavio jeza kinesku državnu televiziju (CCTV) u telefonskom intervjuu da je sekvenciranje genoma soja virusa iz Pekinga pokazalo da taj virus potječe iz Europe.

Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su pošto je u subotu zabilježeno žarište zaraza povezano s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a njihovi su slučajevi povezani s tom veletržnicom koja je 20 puta veća od one u Wuhanu.

Prije izbijanja novog žarišta Peking u dva mjeseca nije imao nijedan potvrđen slučaj zaraze i život se vratio u gotovo ustaljen ritam prije epidemije. No strah od novog vala epidemije nagnao je vlasti Pekinga na akciju pa je pokrenuta masovna akcija testiranja i zatvoreno je 27 četvrti.

Mnogi trenutačno spekuliraju o porijeklu epidemije, a spominje se, među ostalim, da potječe od uvezenog lososa. Državni mediji izvijestili su da je virus otkriven na daskama za rezanje lososa na tržnici Xinfadi. Stručnjaci ipak kažu da je malo vjerojatno da riba može prenijeti bolest, a bilo kakva veza s lososom možda je rezultat unakrsne kontaminacije.

  • +2
Peking Izvor: Profimedia / Autor: Ren Chao / Avalon Editorial

Kineske i norveške vlasti zaključile su da losos iz Norveške najvjerojatnije nije izvor koronavirusa potvrđenog na daskama za rezanje na tržnici u Pekingu, objavilo je u srijedu norveško ministarstvo ribarstva, prenosi Hina.

Nakon sastanka kineskih i norveških dužnosnika u utorak, vlasti obje države zaključile su da izvor novog žarišta infekcije nije riba iz Norveške, kazao je ministar ribarstva Odd Emil Ingebrigtsen.

"Možemo otkloniti dvojbe kao i prekid u isporuci lososa Kini", kazao je ministar na videokonferenciji za novinare.

Uklonjen je sav losos iz pekinških trgovina, a gradske vlasti pozvale su 21 milijun svojih stanovnika da izbjegnu sva putovanja koja nisu nužna.

Državni mediji citiraju stručnjake koji kažu da je novo žarište u Pekingu različito od Wuhana jer su slučajevi lokalizirani i izvor zaraze je poznat i zato zdravstvene vlasti lakše mogu kontrolirati situaciju, piše Reuters. Međutim, pokrajine Hebei, Liaoning, Sečuan i Zhejiang su prijavile nove slučajeve povezane s tržnicom Xinfadi pa su te pokrajine nametnule karantenu svima koji stignu iz Pekinga.