SPAŠAVANJE PROŠLOSTI

Norveška ekspedicija traži Amundsenov hidroavion

24.08.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Brod norveške mornarice usidrio se u Barentsovu moru u ponedjeljak u pokušaju pronalaska ostataka francuskog hidroaviona u kojem je legendarni istraživač Roald Amundsen nestao 1928., objavila je mornarica

Tijekom misije koja će trajati do 10 dana interventna podmornica KNM Tyr pretražit će zonu od 36 nautičke četvorne milje (120 km2), sjeverozapadno od otočića Bjoernoeya, u potrazi za motorom Lathama 47 kojim je Roald Amundsen posljednji put letio.

'Usredotočit ćemo se na motor jer mislimo da se trup zrakoplova, budući da je bio drven, raspao', izjavio je Vegard Hatten, glasnogovornik norveške mornarice.

'Ako se nalazi u predviđenoj zoni, naći ćemo ga zahvaljujući sofisticiranoj opremi', dodao je on.

KNM Tyr ukrcat će dva podmorska robota koji će pročešljati dno. Pridružit će mu se brod obalne straže KNM Harstad koji će biti u misiji podrške.

Prvi istraživač koji je prošao sjeverozapadnim prolazom (1903.-1906.) i osvojio Južni pol po završetku tragičnog suparništva s Englezom Robertom Scottom 1911., Amundsen je nadlijetao Sjeverni pol 1926. s Talijanom Umbertom Nobileom i Amerikancem Lincolnom Ellsworthom.

Dvije godine kasnije, 18. lipnja 1928., norveški istraživač, njegov sunarodnjak Leif Dietrichson i četiri Francuza nestali su u Barentsovu moru na Lathamu 47, kad su pokušavali spasiti Nobilea, nasukana na ledenjaku po povratku s nove ekspedicije na Sjeverni pol. Okolnosti njihova nestanka nikada nisu utvrđene, a ostaci nikada pokupljeni. Nobile i dio njegove ekipe spašeni su.