VIJESTI IZ AMERIČKE BOLNICE

Norin tata hvali liječnika iz Slovenije koji im puno pomaže

15.02.2013 u 16:31

Bionic
Reading

E-mailom Radio Imotskom Ivica Šitum, otac teško bolesne djevojčice Nore koja se trenutačno nalazi na liječenju u Americi, napisao je kako je njegova kći trenutno stabilna te, osim povišene temperature (koja je posljedica njene bolesti), nema nekih značajnijih poremećaja. Obitelj hvali liječnike Dječje bolnice u Philadelphiji, naročito jednog liječnika iz Slovenije koji je jedan od ključnih u Norinom liječničkom timu

Nora je, naveo je, počela primati terapije pomoću kojih se nastoji zaustaviti napredak njene bolesti i održati je ova dva-tri mjeseca stabilno jer toliko otprilike traje proces priprema za liječenje novom metodom.

Tim liječnika provodi opsežne pretrage nad njom jer je to dio njihove liječničke prakse u kojoj se ništa ne prepušta slučaju. Zadnja 3 dana su joj ugradili na vratu posebne katetere preko kojih su iz njene krvi izvlačili tzv. T-limfocite koji su ključni u daljnjem nastavku liječenja. Dobra je vijest da tih limfocita ima dosta jer, da ih nema, bilo bi upitno daljnje liječenje. Limfociti sada idu na obradu u laboratorij i za nekih desetak dana znat će se jesu li dovoljno jaki da bi se sio njima moglo manipulirati u nastavku liječenja.

Ukoliko sve bude kako spada, stanice se poslije uzgajaju, jačaju i genetski modificiraju u laboratoriju gdje, između ostalog rade i dvije krasne žene iz Hrvatske čija imena, nažalost, ne mogu spomenuti jer zbog prirode svog posla imaju strogi kodeks ponašanja, napisao je Šitum.

Istaknuo je kako bez obzira na sve što se događalo prije njihovog dolaska u CHOP (The Children"s Hospital of Philadelphia), čija je Facebook stranica bila zasuta hrpom pogrdnih poruka iz Hrvatske, osoblje bolnice je obitelj Šitum izuzetno srdačno primili te se prema njima odnose srdačno i s pažnjom.

U bolnici koja je veličine omanjeg grada radi i nekoliko liječnika iz Hrvatske koji nas često posjećuju i pitaju na koji način da pomognu. Moram napomenuti da je tu i jedan liječnik iz Slovenije koji je među glavnim liječnicima u cijelom ovom projektu liječenja novom metodom. Jako je ljubazan i odbija pričati s nama na bilo kojem jeziku osim hrvatskom, koji odlično govori.

Između ostalog rekao im je da se nalaze u bolnici u kojoj se dnevno liječi oko 10.000 pacijenata i da je to jedina bolnica na svijetu gdje se malena Nora može izliječiti ako testovi budu dobri, što je obitelji Šitum ulilo dodatnu nadu i vjeru u sretan završetak.

Liječenje je skupo jer su u istraživanje ove metode liječenja uložene milijarde dolara, te se i dalje ulaže ogroman novac da bi se cijeli ovaj postupak pojednostavnio i pojeftinio, a samim time bio i financijski dostupan svima onima koji budu oboljeli od ove opake bolesti.