TKO TU KOME PRIJETI SMRĆU?

Nobilo u opasnosti, a Jelavić ne?

05.01.2011 u 17:22

Bionic
Reading

Poznati odvjetnik Anto Nobilo i šef zagrebačkog podzemlja Nikica Jelavić kojima navodno prijete smrću te 'nekakvi Bugari' glavni su akteri priče koju je tjednik Nacional jučer objavio. Anto Nobilo, inače uvijek dostupan novinarima, izvan Hrvatske je, no iz policije nisu htjeli otkriti ima li policijsku zaštitu ili nema

Na pitanje 'Prijeti li netko Nobilu smrću te ima li on policijsku zaštitu?' iz Policijske uprave zagrebačke su nam odgovorili da tu informaciju ne mogu niti demantirati niti potvrditi zbog sigurnosnih razloga.

Iz ovog odgovora proizlazi da Nobilo jest u opasnosti. Nacional je objavio i da su prijetnje upućene i njegovom bivšem klijentu Nikici Jelaviću, jednoj od glavnih faca zagrebačkog podzemlja. Jelavić je navodno odbio policijsku zaštitu, no od njegovog sadašnjeg odvjetnika Milenka Umičevića doznajemo da to nije istina. 'Nije mu nuđena niti je tražio policijsku zaštitu', potvrdio nam je Umičević.

No tko je to stavio poznatog odvjetnika na svoju crnu listu? Tjednik piše da je policija slučajno, radeći na nekom drugom slučaju, doznala da  netko planira Nobila ubiti. Navodno je riječ o slučaju starom nekoliko godina. Nobilo je zastupao čovjeka koji je na zagrebačkom Žitnjaku kupio tvrtku u stečaju. Neki od vjerovnika nisu bili namireni te su odlučili Nobilovu klijentu i njemu zaprijetiti smrću.

U cijelu je priču, prema pisanju Nacionala, Nobilo upleo Nikicu Jelavića, kojeg je ranije zastupao u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije. Odvjetnik je navodno spojio svog novog i starog klijenta. Prema medijskim navodima, među vjerovnicima su bili i neki bugarski državljani s kojima se potom sastao i Nikica Jelavić. Navodno je došlo do konflikta koji je naknadno rezultirao prijetnjama smrću Anti Nobilu.

Zanimljivo je kako su se u nedavno pokrenutoj policijskoj akciji Šok 3 u istom košu našli pripadnici bugarske mafije, tj. njezinog makedonskog kraka i Nikica Jelavić, koji je ovih dana saslušan u zagrebačkoj policiji.

Šok 3 zapravo je započeo u Rijeci uhićenjem makedonskih državljana zbog otmice. Hrvatska policija tom je akcijom navodno pokušala osujetiti plan bugarske mafije za pozicioniranjem u Hrvatskoj. Šok 3 je potom prebačen na Zagreb gdje su privedeni 'dečki s Knežije', dok su na obavijesnom razgovoru završili i Zoran Pripuz i Nikica Jelavić.