ZAVRŠNE RIJEČI

Nobilo: DORH često radi greške, tako je i u slučaju Spice

11.07.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Suprotno Uskoku koji je u svom završnom govoru u tzv. aferi Spice zatražio osuđujuću presudu za sve optuženike koje tereti da su pokušavajući preuzeti Podravku tu tvrtku oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u svom je završnom govoru zaključio da tužiteljstvo nije dokazalo ni jednu tvrdnju iz optužnice

Po riječima Polančecova odvjetnika Ante Nobila, 'tužiteljstvo nije čak ni u optužnici opisalo radnje koje bi predstavljale kazneno djelo', a slučaj je baziran na iskazima dvojice svjedoka, Miroslava Vitkovića i Zdravka Dimača, za koje tvrdi da su dokazali kako su bili 'lažni svjedoci'.

'Državno odvjetništvo često u velikim slučajevima radi grešku. Kada netko od svjedoka da iskaz koji im odgovara oni kritički ne provjeravaju tog svjedoka nego ga u potpunosti uzmu zdravo za gotovo. Temelje optužnicu na jednom svjedoku i kada na glavnoj raspravi on padne pada optužnica. To im se više puta dogodilo, a mislim da će im se dogoditi i sada', kazao je Nobilo u razgovoru za Hinu.

Pojasnio je da Polančeca tužiteljstvo, među ostalim, tereti da mu je zadatak bio čuvati državni portfelj dionica Podravke do trenutka kada kriminalna grupa ne zatraži i kupi te dionice od države.

Od 1999. na snazi bila zabrana prodaje Podravkinih dionica

'Tu dolazimo do apsurda. Nitko ne traži te dionice u inkriminiranom razdoblju, on ih nema od koga čuvati', kazao je Nobilo, dodajući da je sve od 1999. do ove godine na snazi bila Vladina zabrana prodaje Podravkinih dionica.

Nobilo je u svom završnom govoru odbacio i tvrdnju tužiteljstva da je Polančec, planirajući preuzimanje Podravke, zatražio i pomoć direktora MOL-a Zsolta Hernadija, ističući da je Polančec tek povezao predstavnike MOL-a i Podravke.

'Svi sudionici pregovora s mađarskom stranom su potvrdili da Polančec nije sudjelovao u pregovorima već da je samo zamolio Hernadija da im ustupi nekog svog eksperta koji bi ih mogao savjetovati kako Podravku obraniti od neprijateljskog preuzimanja, jer je MOL ranije prošao isto s OMV-om', kazao je Nobilo.

Presuda u petak ili sljedeći tjedan

Nakon završnog govora obrane prvooptuženog Polančeca do srijede bi trebali završiti i odvjetnici ostalih pa bi presuda teoretski mogla biti poznata već u petak, no izglednije je da će je sudac Siniša Pleše objaviti idući tjedan.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, u aferi Spice su optuženi vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković

Optužbe da su se udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom svi od početka odbacuju tvrdnjom da su koprivničku prehrambenu tvrtku tek branili od neprijateljskog preuzimanja.