KACZYINSKI VS. WALESA

Nobelovac i bivši predsjednik mora se ispričati čelniku poljske desnice

24.07.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Poljski prizivni sud podržao je u utorak odluku nižeg suda i presudio da je bivši poljski predsjednik i borac za demokraciju Lech Walesa oklevetao Jaroslawa Kaczyinskog, čelnika vladajuće desničarske stranke, kojem se sudskom odlukom mora ispričati

Predsjednik stranke Pravo i pravda i bivši premijer tužio je Walesu jer ga je na društvenim mrežama optužio da je kriv za avionsku nesreću 2010. u ruskom Smolensku, u kojoj je, pored 95 osoba, poginuo tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczyinski, brat blizanac Jaroslawa Kaczyinskog.

Pokrajinski sud u Gdanjsku presudio je prošlog prosinca da je Walesa iznio teške optužbe bez dokaza koji bi ih potkrijepili te mu je naložio da se ispriča Kaczyinskom preko radija, u privatnom pismu ili putem drugih formata.

Kako prenose agencije, pokrajinski sud je odbio zahtjev tužitelja da bivši poljski predsjednik i nobelovac uplati 30.000 zlota (52.800 kuna) u humanitarne svrhe. Na tu presudu žalili su se i Kaczyinski i Walesa, a potonji je najavio i žalbu na presudu prizivnog suda koju će uputiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Walesa je na društvenim mrežama između 2015. i 2017. godine optužio Kaczyinskog da je 'vođen hrabrošću' tijekom telefonskog razgovora s bratom blizancem inzistirao na slijetanju aviona na loše opremljeni aerodrom u Smolensku, unatoč gustoj magli. Kaczyinski, inače, za nesreću okrivljuje tadašnju vladu predvođenu Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku, navodeći kako je zanemarila predsjednikovu sigurnost.

Braća Kaczyinski dug niz godina su suparnici Walesi, s kojim su se iz nikad razjašnjenih razloga razišli tijekom 1990-ih. Obojica braće tvrdila su kako je Walesa bio suradnik komunista s konspirativnim imenom Bolek, što je osnivač prodemokratskog pokreta Solidarnost opovrgnuo u više navrata. Walesa je zbog tih navoda tužio pokojnog poljskog predsjednika i njegovog brata, tražeći odštetu u iznosu od 36.000 dolara.

S druge strane, Walesa često kritizira desničarsku stranku Kaczyinskog i poljsku vladu tvrdeći kako su prijetnja demokraciji.