FABRICIRANI DOKUMENTI

Walesa: Pogriješio sam, ali nisam surađivao s tajnom policijom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2016 13:46
  • Objavljeno 19.02.2016 u 13:26
Lech Walesa

Lech Walesa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši poljski predsjednik i povijesni vođa sindikata Solidarnost Lech Walesa, optužen da je 70-ih godina surađivao s komunističkom tajnom policijom (SB), u petak je kazao da je počinio 'jednu grešku', ali je ponovo odbacio tvrdnje da je bio 'doušnik'

'Nisam se dao slomiti u prosincu 1970., nisam surađivao sa SB-om. Nikada nisam taknuo nikakav novac niti sam podnosio bilo kakva pismena ili usmena izvješća', kazao je taj 72-godišnji Nobelovac.

Walesu je sud 2000. oslobodio svake sumnje u moguću povezanost s komunističkom tajnom policijom koja je bila dio ministarstva unutarnjih poslova, objavivši da nisu pronađeni nikakvi dokazi tome u prilog.

Novi dokumenti koji su došli u posjed Instituta nacionalnog sjećanja (INR) navodno pokazuju da je Walesa surađivao s tajnom policijom pod kodnim imenom 'Bolek' i da je za tu suradnju primao novac. Dokument je pronađen u domu bivšeg komunističkog ministra unutarnjih poslova i šefa tajne policije, generala Czeslawa Kiszczaka koji je preminuo prošle godine.

Lukasz Kaminski, direktor INR-a koji se bavi nacističkim i komunističkim zločinima, tvrdi da je taj dokument pronađen u osobnoj arhivi generala Kiszczaka. Walesa najodlučnije opovrgava optužbe i tvrdi da su dokumenti kojima ga se pokušava diskreditirati krivotvoreni, a povjesničari objašnjavaju da su su sve komunističke tajne službe fabricirale dokumente kako bi se naštetilo onima koji su pali u nemilost.

Walesa je 2008. u razgovoru za BBC kazao da nitko nikada neće pronaći nikakav dokument koji bi pokazao da je bio kolaboracionist. On je nedavno javno potvrdio da je na jednom privođenju u tajnu policiju potpisao 'papir' kao radnik koji se protivi režimu, ali optužbe za suradnju opetovano odbacuje kao 'apsurdne'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!