James P. Allison i Tasuku Honjo

Je li na pomolu revolucija u borbi protiv raka: Nobela za medicinu dobila dva imunologa

01.10.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo dijele ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu za postignuća ostvarena u liječenju raka, točnije, jer su ustanovili kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava

Članovi Kraljevskog instituta u Stockholmu u objašnjenju su naveli da istraživanje dvojice znanstvenika predstavlja preokret u liječenju raka.

Allison i Honjo otkrili su mehanizme koji omogućuju da imunosni sustav reagira punom snagom tijekom procesa uništenja tumorskih stanica, stoji u objašnjenju Instituta.

Terapijom se ciljaju proteini što ih proizvode stanice imunosnog sustava, ali i neke kancerogene stanice. Proteini mogu 'stopirati' prirodnu liniju obrane organizma, značajnu za uništenje kancerogenih stanica. Terapijom se onesposobljavaju 'kočnice' imunosnog sustava te mu omogućuju da se što brže uhvati u koštac s kancerogenim stanicama.

Dvojica stručnjaka za borbu protiv raka podijelit će financijski iznos nagrade od 9 milijuna kruna (6,5 milijuna kuna).

Allison (69) profesor je i voditelj imunološkog odjela u centru za rak MD Anderson teksaškog sveučilišta u Houstonu.

"Priželjkivao sam ovu nagradu, ali se nisam nikada usudio pomisliti da ću je uistinu i dobiti. To mi se činilo nestvarnim", rekao je Allison za švedsku novinsku agenciju TT.

Honjo (76) je profesor na sveučilištu u Kyotu i redovni član Japanske akademije znanosti te vanjski suradnik Američke akademije znanosti i Njemačke akademije znanosti.

Glavni tajnik Kraljevskog instituta Thomas Perlmann kazao je da je, čuvši za nagradu "zvučao vrlo sretno" te je kazao da mu je "iznimno drago" što će novčani honorar od 9 milijuna kruna podijeliti s kolegom Allisonom.