NOVI LAUREAT

Nobel za mir Međunarodnoj kampanji za zabranu nuklearnog oružja

06.10.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) koja je potaknula usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu

Prošle godine nagradu je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Sanots za potpisivanje mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a i okončanja višedesetljetnog građanskog rata u zemlji. 

Nobelov odbor primio je 318 nominacija za mir ove godine što je drugi najveći broj od 1901. kada je prvi puta dodijeljena.

Među nominiranima su i Bijele kacige, dobrovoljna skupina koja je spašavala ljude u Siriji.

Norveški povjesničar Asie Sveen, koji se specijalizirao za povijest nagrada za mir kazao je kako bi dodjela nagrade iranskom nukelarnom sporazumu znatno otežala SAD-u da se povuče iz njega.

Dan Smith direktor Međunarodnog stockholmskog instituta za istraživanje mira kaže kako bi bilo 'vrlo primjereno kad bi nagradu dobila skupina ili pojedinci koji su bili fokusirani na postizanje nuklearnog razoružanja ili barem sprječavanja razvoja nuklearnog oružja'.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mats Karlsson direktor švedskog instituta za međunarodna pitanja nada se da će nagradu osvojiti ECOWAS, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja koja je igrala ove godine ključnu ulogu u Gambiji u kojoj je izbjegnut rat i postignuta mirna tranzicija.