odcjepljenost

Njemački veleposlanik: Nema novca za Dodika dok potiče nestabilnost

31.01.2024 u 11:39

Bionic
Reading

Svi oni u BiH koji šire mržnju i potiču odcjepljenje suočit će se s posljedicama takvog djelovanja, a Njemačka će im uskratiti svaku vrstu financijske potpore, najavio je njemački veleposlanik u BiH Tomas Fitschen

On je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od srijede izjavio kako je stanje na zapadnom Balkanu u središtu pozornosti vlade kancelara Olafa Scholza, a njemački je Bundestag donio rezoluciju u kojoj se ističe da se o teritorijalnom integritetu BiH ne može pregovarati i da su sva secesionistička nastojanja neprihvatljiva.

Rekao je kako je jasno da će stoga i ponašanje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika imati posljedice a dokaz tomu je činjenica da je Njemačka već uskratila financiranje četiri ranije planirana infrastrukturna projekta na teritoriju Republike Srpske vrijedna 105 milijuna eura.

"Naš stav je eksplicitan: nema novca za one koji potkopavaju državu BiH. Mržnja i secesionistička retorika imaju svoju cijenu. Očekujemo od kandidata za pristupanje Europskoj uniji da sudjeluju u zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Da se Milorad Dodik i ovdje suprotstavlja interesima Bosne i Hercegovine nije, na žalost, iznenađenje", izjavio je njemački veleposlanik.

Po njegovim riječima, BiH je od 15. prosinca 2022. godine kada je dobila status kandidata za članstvo u EU ostvarila značajan napredak, no još se nije ali se nije uhvatila ukoštac s mnogim teškim temama. Istodobno se u RS vidi zabrinjavajuće nazadovanje na planu slobode medija i izražavanja te bilježe napadi na civilno društvo.

Europsko je vijeće u prosincu prošle godine odgodilo otvaranje pristupnih pregovora s BiH zatraživši pojačane napore na provedbi traženih reformi do ožujka kada bi to pitanje ponovo trebalo biti razmotreno.

Njemačka je uz Nizozemsku bila najveći protivnik da se pregovori s BiH otvore u prosincu, inzistirajući na dosljednoj provedbi reformi.

Fitschen kaže kako je za Berlin od presudnog značaja da BiH kao država radi na provedbi 14 prioriteta koje je Europska komisija definirala još 2019. godine.

Kazao je kako bi se time prije svega popravio životi ljudi u BiH što je i bit približavanja EU. Bitnim je opisao usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca, zakona o sprječavanju sukoba interesa te donošenje nacionalnog programa za usvajanje pravnih stečevina EU.

"Naravno da građani s pravom očekuju i da će se poboljšati integritet izbora i na lokalnim izborima. BiH bi, također, trebala sklopiti sporazum s Frontexom", zaključio je njemački veleposlanik.