šef bih diplomacije

Konaković: Na Dodikove provokacije ne odgovaram, pozivam ga da zajedno radimo

11.01.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je u četvrtak kako su stranke bošnjačko-građanskog bloka spremne na dogovor o promjenama izbornog zakona, kao i o provedbi svih drugih reformi, a čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika pozivaju da se tome priključi umjesto da provocira i proizvodi sukobe

Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako je još ranije odlučio ne komentirati provokativne postupke koje na dnevnoj razini proizvode "političke kabadahije (nasilnici)", među koje je ubrojao i Dodika, pa se tako odnosi i prema porukama koje je on poslao u povodu 9. siječnja kao neustavnog dana Republike Srpske.

Kazao je kako Dodikove prijetnje secesijom i ugrožavanjem državnih institucija poput Ustavnog suda BiH neće imati nikakvog učinka.

"Zaštitit ćemo Ustavni sud svim sredstvima", kazao je Konaković.

Potvrdio je i kako su stranke bošnjačko-građanskog bloka spremne i zainteresirane za promjene izbornog zakona, a žele prije svega eliminiranje diskriminacije građana u izbornom procesu, utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava.

Izmjene izbornog zakona, ali prije svega u tehničkom dijelu koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa, jedan su od zahtjeva što ih je pred BiH postavila Europska komisija kako bi u ožujku preporučila otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Iz RS-a sada odbijaju sudjelovati u dogovorima o državnom izbornom zakonu te najavljuju kako će donijeti svoj na razini entiteta i samo provesti lokalne izbore planirane za listopad.

Konaković je potvrdio kako se uskoro očekuje dolazak u BiH predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, zajedno s premijerima Hrvatske Andrejem Plenkovićem i Nizozemske Markom Rutteom, što bi trebao biti dodatni poticaj nastavku provedbe reformi i stvaranju preduvjeta za otvaranje pregovaračkog procesa.

"Očekujem da ćemo do ožujka ispuniti uvjete koje traži Europska komisija", izjavio je Konaković pozivajući Dodika da se u to uključi i da se sadašnja vlast, uspostavljena prije godinu dana, vrati elanu kojega je pokazala u prvih četiri-pet mjeseci svog djelovanja nakon kojih su uslijedile blokade potaknute ucjenama iz Republike Srpske.