pravna država

Njemački sud: Premetačina vile ruskog oligarha je nezakonita

26.05.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Njemački sud presudio je da su pretresi provedeni prošle godine u bavarskoj vili rusko-uzbekistanskog oligarha Ališera Usmanova i na drugim lokacijama bili nezakoniti, javlja Reuters

Tvrtka, koju je angažiralo uzbekistansko veleposlanstvo, objavila je da bilo kakva osnova za sumnju na pranje novca Usmanova 'ne postoji, nikada nije postojala, a sve mjere pretresa ureda javnog tužitelja u Frankfurtu temeljene na ovoj sumnji bile su, bez iznimke, nezakonite', javlja Reuters.

Sud u Frankfurtu potvrdio je da vodi slučaj, ali nije iznio detalje odluke. Minhensko tužiteljstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

U rujnu je više od 250 policajaca pretražilo naizgled napuštenu vilu na obali jezera u luksuznom bavarskom turističkom gradu Rottach-Egernu u sklopu istrage protiv Usmanova. Oligarha se smatra bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Pretresi su provedeni na još jednoj nekretnini i jahti registriranoj na Usmanova, kao i u stanu koji pripada državljaninu Uzbekistana, a on nije bio osumnjičen u istrazi pranja novca.

Odvjetnička tvrtka koju je angažiralo uzbekistansko veleposlanstvo tvrdi da je odluka suda potvrdila da slučaj protiv Usmanova 'nije bio činjenično opravdan, već je politički motiviran, isključujući sve ostalo'.

Usmanovljev odvjetnički tim također je komentirao odluku, poručivši u izjavi da je 'ponovno potvrdila povjerenje našeg klijenta u Njemačku kao funkcionalnu ustavnu državu' i da bi 'trebala poslužiti kao gorivo za razmišljanje... svima koji su pridonijeli stvaranju predrasuda prema našem klijentu u cijeloj Njemačkoj'.

Hrvatski mediji dovodili su ruskog oligarha u vezu s jahtom Irina VU, a koja je nakon sankcija uvedenih Usmanovu zbog bliskosti s ruskim režimom bila zaplijenjena na vezu u Betini na Murteru. Jahta je pod nerazjašnjenim okolnostima u siječnju ove godine otplovila iz Hrvatske te je kasnije locirana u Turskoj, izvan dohvata sankcija.

Služba za odnose s javnošću oligarha kasnije se oglasila tvrdeći da on nije vlasnik jahte Irina VU, a zbog čijeg je isplovljavanja iz hrvatske luke pokrenuto kriminalističko istraživanje nad osam osoba.