blokirano plovilo

Butković: Utvrđujemo okolnosti nestanka jahte ruskog oligarha

16.01.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak u Ninu da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine u Betini nestala blokirana jahta ruskog oligarha Alishera Usmanova te da su u istragu uključeni i DORH i SOA

Ministar Butković u ponedjeljak je u posjetu gradu Ninu i općini Privlaci, gdje će obići gradilišta u sklopu projekata koje sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Boravak ministra novinari su iskoristili za pitanje o isplovljavanju jahte iz marine u Betini "Irina VU", koja je bila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije kao dio imovine ruskog oligarha Alishera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali", rekao je Butković.

Na novinarsko pitanje tko je odgovoran i zašto tri mjeseca nitko nije reagirao, ministar Butković je odgovorio kako su za informacije bili zaduženi svi oni u lancu koji su znali za tu situaciju.

"Vidjet ćemo, ne mogu nikoga prozvati dok ne budem imao sve informacije, a na temelju njih ćemo donijeti odgovarajuće odluke", rekao je Butković.

Mediji su ovih dana izvijestili da je jahta prije tri mjeseca pod okriljem noći misteriozno ukradena i da je u luku na Murteru uplovila gotovo ista jahta, a "Irina VU" sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.