KRIZA VLASTI

Njemački SPD traži sastanak koalicijskih partnera, ne pristaje na kompromis

02.07.2018 u 16:19

Bionic
Reading

Njemački SPD, koalicijski partner konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel pozvao je u ponedjeljak na održavanje summita stranačkih čelnika uz objašnjenje da se neće nužno pridržavati kompromisa kada su posrijedi razmirice u pogledu migranata.

"Ovdje se raspravlja o budućnosti vlade", rekla je čelnica SPD-a Andrea Nahles o nesuglasicama između Merkelina CDU-a i bavarskog CSU-a o tomu trebaju li njemačke granice ostati otvorene za izbjeglice.

"Moje je strpljenje pri kraju", rekla je Nahles, dodavši da SPD koji podupire Merkel u nastojanju da se izbjegnu jednostrane mjere na granicama, ne kani pristati na kompromis koji bi rezultirao odbijanjem migranata.

Čelnici njemačke koalicije planiraju se sastati u ponedjeljak navečer kako bi pokušali riješiti krizu nastalu zbog migrantske politike koja predstavlja veliku prijetnju vladi kancelarke Merkel.

U pregovorima bi trebali sudjelovati Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) i Andrea Nahles (SPD).

Oni će u ponedjeljak pokušati posljednji put riješiti žestoke međusobne razmirice o migracijskoj politici koja prijeti opstanku vlade i europskoj koheziji.

Između sestrinskih stranaka demokršćanske unije (CDU i CSU) već dugo bukti žestok sukob kada je posrijedi postupak prema određenoj grupi izbjeglica na njemačkim granicama.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Ministar unutarnjih poslova Seehofer želi uvesti pravilo po kojemu se izbjeglice registrirane u nekoj drugoj zemlji Europske unije ne bi puštale preko njemačke granice.

Kancelarka je odbila takvu mjeru, strahujući od domino efekta u Europi i od izostanka slobodnog kretanja. 

Epilog ovoga duela očekivao se u nedjelju. No nakon brojnih i dugotrajnih sastanaka članova CSU-a, Seehofer je, po pisanju medija, ponudio ostavku na dužnost čelnika stranke i ministra unutarnjih poslova, no u međuvremenu je od odluke odustao te odlučio dati šansu još jednome krugu pregovora s Merkel.