KRIZA na vrhuncu

Posljednja runda pregovora Merkel i Seehofera, njemačkoj kancelarki opasno se trese fotelja

02.07.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Njemačka politika doživjela je velik potres u nedjelju nakon što je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer objavio da će podnijeti ostavku zbog sukoba s kancelarkom Angelom Merkel, kao i na dužnost predsjednika bavarske Kršćansko-socijalne unije. No ostavku koju je podnio zbog neslaganja s politikom prema migrantima njemačke kancelarke ubrzo je povukao. Kriza bi mogla srušiti vladu

'Rekao sam da ću podnijeti ostavku na obje funkcije. Načinili smo još jedan korak u pravcu postizanja kompromisa s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU). O svemu ostalom bit će odlučeno nakon razgovora s CDU-om', rekao je Seehofer novinarima nakon maratonskog sastanka s Merkel.

Očekuje se da će se tijekom ponedjeljka Seehofer ponovno sastati s Merkel kako bi se posljednji put pokušali dogovoriti. Ako se ne dogovore, savezništvu između CDU-a i CSU-a, dugom 70 godina, prijeti krah.

Merkel i Seehofer spore se zbog njegova plana da, ako se na razini Europske unije ne postigne prihvatljiv dogovor, počne odbijati tražitelje azila na njemačkoj granici koji su se prije toga registrirali u nekoj drugoj zemlji Europske unije.

Spor je veliku njemačku koaliciju, sklopljenu prije samo tri mjeseca, gurnuo u krizu i oslabio konzervativnu čelnicu koja je gotovo 13 godina premijerka te sada njemački dužnosnici nastoje postići dogovore s pojedinačnim zemljama EU-a.

Seehofer je ostavku objasnio željom da se obuzda kriza između dvije stranke, ali analitičari smatraju da je potez nedovoljan kako bi se smirila situacija jer su mnogi unutar CSU-a, pa i CDU-a, nezadovoljni smjerom kojim zemlju vodi Merkel. Vođe CSU-a nisu pokazale namjeru da popuste i pitanje će ostati na stolu te dalje destabilizirati vladu, koja uključuje i socijaldemokrate iz SPD-a, čak i ako ode Seehofer.

  • +5
Horst Seehofer, predsjednik CSU-a Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rješenje kojim bi obje strane bile zadovoljne se ne nazire jer Merkel ne želi povući potez koji bi značio kolaps sustava otvorenih granica i daljnje potkopavanje solidarnosti u ionako već fragmentiranoj Uniji. Prošlog mjeseca Seehofer je dao Merkel rok do samita EU-a da nađe alternativno rješenje, a Merkel se vratila iz Bruxellesa s obećanjima vezanim za izbjegličku politiku od EU-a kao cjeline i pojedinih zemalja izravno.

Zapravo, postigla je više nego se očekivalo. No to nije bilo dovoljno Seehoferu koji smatra da Unijin plan neće mnogo toga promijeniti. Tjeranje migranta s njemačkih granica, smatra Seehofer, obeshrabrilo bi druge da uopće pokušaju doći u Njemačku, piše Politico.eu. Mnogi politički analitičari u Njemačkoj vide Seehoferovu tvrdolinijašku politiku čisto kao predizbornu kampanju pred državne izbore u Bavarskoj previđene za listopad, a CSU se na domaćem terenu suočava s nizom ozbiljnih izazova antiimigrantske Alternative za Njemačku.

CSU ne djeluje izvan Bavarske, ali je zato od Drugog svjetskog rata u potpunosti dominirao politikom te bogate pokrajine i odlučan je 'zubima i noktima' braniti pozicije. No nije jasno jesu li za pokušaj očuvanja apsolutne većine u Bavarskoj spremni raskinuti višedesetljetnu koaliciju s CDU-om.

Seehofer i druge vođe tvrde da je raspad koalicije zadnja stvar koju žele. To bi smanjilo utjecaj CSU-a u Berlinu i u Bavarskoj bi dobili CDU kao takmaca na izborima. Takvom razvoju protivi se liberalna struja unutar CSU-a predvođena Manfredom Weberom.

Jedan od razloga zbog kojih se Seehofer odbija povući su i narušeni odnosi s Merkel. Iako su zajedno radili 30 godina, nikad se nisu slagali. No ako bi njegova ostavka za sobom povukla i pad Merkel, Seehofer bi se zadnji smijao.