(ZLO)UPORABA LIJEKOVA

Njemački pilići puni antibiotika

pilići laboratorij

pilići laboratorij

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Njemačke udruge za zaštitu potrošača dižu uzbunu: u piletini iz masovnih uzgajališta, tvrde, mogu se često naći bakterije otporne na antibiotike. Koliko je to opasno za ljude?, piše Deutsche Welle

Udruga Savez za zaštitu okoliša i prirode (BUND) predstavila je svoje najnovije istraživanje o antibioticima u piletini. Svaki drugi uzorak iz njemačkih supermarketa je, prema toj studiji, zaražen bakterijama otpornima na antibiotike, piše Deutsche Welle.

'To je zastrašujuća posljedica zlouporabe antibiotika', ustvrdio je predsjednik BUND-a Hubert Weiger.

Uporaba lijekova u mesnoj industriji je u Njemačkoj regulirana odgovarajućim zakonom o lijekovima. Prema tom zakonu se antibiotici smiju koristiti kada životinje obole. No u masovnim uzgajalištima u kojima se na relativno malom prostoru drže deseci tisuća životinja individualna terapija nije moguća - ako oboli jedna kokoš, sve dobiju antibiotik. Njega mora prepisati i terapiju nadgledati veterinar.

Opasnost za potrošače zbog ovakve prakse ne postoji, ako se oni drže poznatih pravila. 'Moraju se oprati ruke nakon rezanja mesa, a noževi kojim se rezalo meso ne smiju se kasnije neoprani koristiti, recimo, za sjeckanje povrća', savjetuje Sabine Klein iz Centrale za potrošače Sjevernog Porajnja i Vestfalije. Osim toga, upućuje, vrlo je važno temeljito očistiti sve površine koje su došle u dodir sa sirovim mesom, a pri spremanju paziti da se ono dobro skuha odnosno ispeče.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi