njemačka

Njemački CDU dobio novog predsjednika, tko je Friedrich Merz koji se zbog sukoba s Angelom Merkel čak na pet godina povukao iz politike

22.01.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Friedrich Merz je u subotu velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU)

"Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom", rekao je 66-godišnji Friedrich Merz nakon objave rezultata na stranačkoj konvenciji koja se održava preko interneta.

Za Merza je glasalo 94,6 posto poslanika konvencije. Time je potvrđen izbor stranačke baze koja je u prosincu Merzu dala najviše glasova na internom izboru novog predsjednika stranke.

Merz slovi kao predstavnik konzervativnog krila stranke i do sada je najavljivao kako će CDU vratiti na konzervativne smjernice s kojih je, po mišljenju mnogih članova, stranka skrenula zbog liberalnog kursa kojeg je slijedila dugogodišnja predsjednica stranke i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merz se u svom govoru na konvenciji, koja je isprva trebala biti održana u Hannoveru ali je zbog epidemiološke situacije prebačena na online izdanje, okomio na novog njemačkog kancelara Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kojem je predbacio pomanjkanje volje za vođenjem zemlje.

"Scholz se premalo trudi kad je u pitanju posredstvo između SAD-a i Rusije. Prijašnji kancelari bi pokazali više odlučnosti", rekao je Merz.

On je apelirao na CDU i sestrinsku Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), s kojom CDU tvori demokršćansku Uniju, da kao najjača oporbena grupa u parlamentu pokažu odlučnost.

  • +6
Friedrich Merz Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

"Ono što se događalo prošle godine se više ne smije ponoviti", rekao je Merz aludirajući na nesuglasice između vrha CDU-a i CSU-a.

Merz je odmah nakon izbora baze u prosincu posjetio predsjednika CSU-a Markusa Soedera demonstrirajući bliskost dviju stranaka.

Mjesto predsjednika CDU-a je ostalo upražnjeno nakon što je dosadašnji predsjednik Armin Laschet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora u rujnu najavio povlačenje s ove pozicije nakon samo godinu dana.

  • +7
Armin Laschet Izvor: EPA / Autor: ANDREAS GORA / POOL

Merz je treći predsjednik CDU-a otkako je krajem 2018. nakon povlačenja tadašnje kancelarke Angele Merkel s čelništva stranke prvo izabrana Annegret Kramp-Karrenbauer a nakon nje i Armin Laschet.

Merz se u oba slučaja pojavio kao protukandidat ali je izgubio protiv kandidata koji su slovili kao izbor Angele Merkel.

Merz i Merkel nikad nisu gajili dobre odnose što je kulminiralo odbacivanjem poziva na večeru koje je Merz uputio svim bivšim predsjednicima stranke.

  • +19
Angela Merkel Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Merz je nakon dolaska Angele Merkel na čelo stranke došao u sukob s kasnijom kancelarkom nakon čega se na par godina i povukao iz politike.

Kritičari Merzu predbacuju preveliku prisnost s industrijom i činjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio član nadzornog odbora američkog financijskog fonda Blackrock.

sve osim nogometa

Učitavanje...