LISTA ZABRANJENIH KRATICA

Njemačka zabranila registarske pločice s oznakom 'IS'

16.04.2016 u 20:53

Bionic
Reading

Prometni uredi u nekoliko njemačkih gradova zabranili su izdavanje individualnih registracijskih pločica za automobile koji sadrže slovnu kombinaciju 'IS' što je kratica za 'Islamsku državu', javljaju njemački mediji u subotu

'IS se može iščitavati kao podrška 'Islamskoj državi' i isto tako kao što su zabranjene i druge kombinacije poput 'HH' ('Heil Hitler') tako smo odlučili zabraniti i ovu kombinaciju", poručili su iz okruga Marburg-Biedenkopf.

Kako doznaje Frankfurter Allgemeine Zeitung, iste mjere planiraju i neki drugi gradovi poput Darmstadta. Ova mjera se međutim neće provoditi retroaktivno.

Kratica 'IS' se tako pridružila listi zabranjenih kratica na pločicama njemačkih automobila.

Pored već spomenute 'HH' zabranjene su i kratice 'NS' (Nacionalsocijalizam), 'SS' (Specijalne postrojbe tijekom tzv. Trećeg Reicha),'HJ' (Hitler Jugend) kao i kombinacija '88' koja stoji za osmo slovo abecede H pa tako čini, u desno-radikalnoj sceni vrlo popularnu kombinaciju 'HH'.

U Nuernbergu je osim toga zabranjena i slovna kombinacija 'SU' koja, s obzirom da slovne kombinacije na pločicama dolaze odmah iza kratice grada ili okruga, u ovom slučaju čine kombinaciju 'NSU' što je kratica za 'Nacional-socijalističko podzemlje', desno-ekstremnu skupinu koje je zadnjih desetak godina izvela niz napada na strance u Njemačkoj.