domet od 500 km

Kijev od Njemačke traži moćne rakete: Evo što može Taurus

22.02.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko pohvalio je dosadašnju njemačku vojnu pomoć, ali je rekao da je vrijeme da kancelar Olaf Scholz konačno pošalje Ukrajini rakete dugog dometa

U nedavnom intervjuu za dpa Kličko je rekao da je 'jedno od najvažnijih pitanja' za njegovu zemlju hoće li Njemačka isporučiti tražene krstareće rakete Taurus.

'Branimo svoju zemlju. I zato trebamo Taurus. Možemo ga koristiti da uništimo rusku vojnu logistiku', rekao je. Dodao je da konačno očekuje pozitivnu odluku njemačke vlade.

Ukrajina je u svibnju prošle godine od njemačke vlade zatražila krstareće rakete Taurus, koje su vrlo precizne i imaju domet od 500 kilometara. Žele ih iskoristiti za gađanje ruskih položaja i skladišta materijala daleko iza prve crte.

'Njemačka se konačno probudila i puno nam pomaže', rekao je Kličko o Scholzovoj ranoj suzdržanosti da Ukrajini pošalje druga moćna oružja.

Ruski operateri dronova Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

No kancelar je do sada blokirao isporuke Taurusa Ukrajini, navodno zbog zabrinutosti da bi ukrajinske snage mogle upotrijebiti to oružje za napad na osjetljive ruske ciljeve i time eskalirati napetosti između Njemačke i Rusije.

Kličko, bivši svjetski boksački prvak, također je apelirao na sve ostale saveznike da i dalje budu uz Ukrajinu.

Opisao je zastoj u američkom Kongresu u vezi s odobravanjem daljnje vojne pomoći Ukrajini kao 'veliku prijetnju demokraciji'.

'Ne smijemo izgubiti, jer će u protivnom cijeli demokratski svijet izgubiti', rekao je Kličko.