izdala ih 250.000

Njemačka od Poljske očekuje da razjasni skandal oko šengenskih viza

20.09.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Njemačka vlada od poljske vlade očekuje brzo rasvjetljavanje skandala vezanog uz izdavanje stotina tisuća šengenskih viza u poljskim diplomatskim predstavništvima u Africi i Aziji, priopćeno je u srijedu u Berlinu

„Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je u svezi s ovim pitanjem telefonski razgovarala sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Kaminskim, a na obavijesni razgovor u ministarstvo unutarnjih poslova je pozvan i poljski veleposlanik u Njemačkoj Dariusz Pawlos“, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka strana je, kako se dalje navodi, od poljskih kolega zatražila informacije o vremenskom izdavanju viza za šengensku zonu kao i državljanstvima nositelja viza. „Mi očekujemo brzo i potpuno rasvjetljavanje ozbiljnih optužbi o mogućoj prijevari oko izdavanja viza“, stoji u priopćenju.

Prema informacijama vođe poljske oporbe Donalda Tuska, poljska diplomatska predstavništva su za pozamašne novčane svote izdale i do 250.000 šengenskih viza podnositeljima zahtjeva u azijskim i afričkim zemljama.

Razjašnjenje optužbi za korupciju u poljskim diplomatskim predstavništvima od poljske vlade zatražila je i Europska komisija. Poljska vlada oštro odbacuje umiješanost vladinih dužnosnika u skandal. Ministar unutarnjih poslova Kaminski optužio je njemački tisak da se potpunoi oslanja na „smeće koje širi oporba“.

U jeku skandala je krajem kolovoza ostavku dao jedan visoki dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi koji je bio zadužen za konzularne poslove.

Prema navodima tiska velik dio osoba koje su nelegalnim vizama doputovale u Europsku uniju je u međuvremenu napustio Poljsku u smjeru zapada.