pitanje sigurnosti

Njemačka obećala punu podršku Izraelu i osudila Iran

12.10.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz osigurao je u četvrtak u Bundestagu Izraelu punu podršku nakon napada Hamasa i najavio zabranu podrške ovoj terorističkoj organizaciji u Njemačkoj kao i zabranu organizacije Samidoun koja stalno poziva na antisemitske prosvjede

"Najoštrije osuđujemo nasilje terorista...Izrael ima međunarodnim pravom zajamčeno pravo obraniti svoje građane i građanke od ovog barbarskog napada", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) obraćajući se zastupnicima tijekom izvanredne sjednice Bundestaga posvećene aktualnim događajima u Izraelu.

On je rekao kako je pitanje sigurnosti Izraela bilo i ostalo pitanje od nacionalnog interesa za Njemačku.

Njemački kancelar je najavio zabranu bilo kakvog oblika podrške Hamasu u Njemačkoj poput sakupljanja financijske pomoći. Istodobno je najavio i zabranu organizacija Samidoun, koja je do sada u Njemačkoj, pod krinkom pomoći palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, organizirala prosvjede na kojima je dolazilo do brojnih antisemitskih incidenata.

Policija je u Berlinu ovog tjedna zabranila tri prosvjeda koje je pokušao organizirati Samidoun, nakon što su pripadnici te organizacije u subotu, nakon terorističkog napada na Izrael, otvoreno slavili na ulicama Berlina. Istodobno je povećan stupanj osiguranja židovskih i izraelskih objekata u Njemačkoj.

"Ovo je vrijedno prezira. Ovo je nehumano. To je u suprotnosti sa svim vrijednostima kojima smo kao država predani", rekao je Scholz o subotnjem događaju. "Ne prihvaćamo mržnju i huškanje bez djelovanja. Ne toleriramo antisemitizam."

Predvodnik oporbene Unije CDU/CSU Friedrich Merz zatražio je konzekventniju borbu protiv antisemitizma i scene slavlja arapskih useljenika u Njemačkoj nakon napada Hamasa nazvao "nepodnošljivima".

Predstavnik vladajuće Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Duerr je uputio poruku upozorenja useljenicima. "Nije dobrodošao nitko tko u Njemačku dolazi kako bi huškao protiv Izraela", rekao je Duerr.

Izrael je od Njemačke zatražio isporuku streljiva za ratne brodove, a Njemačka je već obećala slanje bespilotnih letjelica Heron TP u Izrael.

Scholz prozvao Teheran i Abasa

Scholz je u svom govoru oštro prozvao Iran zbog podrške teroristima u Pojasu Gaze te se založio za oštriji odnos prema Teheranu.

Njemački kancelar je prozvao i predsjednika autonomnog palestinskog područja Zapadna Obala Mahmuda Abasa zbog izostanka reakcije na napade Hamasa.

"Gdje je osuda terorističkog nasilja? Vaša šutnja je sramotna", rekao je Scholz i najavio "kompletno preispitivanje" suradnje i pomoći palestinskim područjima.

Zastupnik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alexander Gauland zatražio je kompletno ukidanje humanitarne pomoći što su odbacile stranke vladajuće koalicije.

Hamas, militantna islamistička skupina koja vlada Gazom, pokrenula je u subotu iznenadni napad velikih razmjera na izraelske civilne zajednice.

Izrael je odgovorio stalnim zračnim napadima na gusto naseljenu obalnu enklavu.

Više od 1200 ljudi sa svake strane je ubijeno.