POKRAJINSKI IZBORI

Njemačka: Liberali u rasulu, Pirati nezaustavljivi!

27.03.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Pokrajinske izbore u Saarlandu mnogi njemački analitičari smatraju najavom novih političkih trendova, pa je zato pobjeda Merkeličinog CDU-a izazvala mnogo manje pažnje medija u odnosu na novi uspjeh Piratske stranke te potpuni debakl liberalnog FDP-a, čiji pad podrške počinje ugrožavati saveznu vladu

Brojke su nemilosrdne u malom Saarlandu. Ova jugozapadna njemačka pokrajina ima tek milijun stanovnika, a na nedjeljnim izborima tek njih 6.000 svoje je povjerenje dalo FDP-u.

To je sramotnih 1,2 posto glasova, što je za stranku koja čini njemačku vladajuću koaliciju znak posvemašnje slabosti i gubitka političke relevantnosti. Prije samo četiri godine, FDP je u Saarlandu dobio 50 tisuća glasova i dobrih devet posto, a ovoga puta je ne samo ispao iz pokrajinskog parlamenta (Landtag), nego je ostao i iza lokalne strančice naziva Familie.

A debakl u Saarlandu nije prvi takav za FDP, koji je već na nekoliko izbora za redom pao ispod izbornog praga od pet posto, što opasno destabilizira stranku za koju pojedini njemački komentatori pišu da 'nepovratno klizi u irelevantnost'.

Iako je CDU Angele Merkel u Saarlandu osvojio 35 posto glasova te tako i pobijedio direktne konkurente iz SPD-a (30 posto), njemačka kancelarka nema previše razloga za slavu jer je u međuvremenu svima jasno da će za sljedeći mandat u Berlinu biti potreban novi koalicijski partner. FDP to neće biti u stanju ni matematički (ako uopće prođe prag na izborima za Bundestag sljedeće godine), a ni sadržajno jer ova nekoć moćna liberalna stranka više nije sigurna što je njezina politika, osim pozivanja na manje poreze, što u vremenu krize i nije najsretnije rješenje.

Još gore, uskoro slijede izbori u mnogoljudnim i važnim pokrajinama Nordrhein-Westphalen i Schleswig-Holstein, u kojima FDP očajnički želi ući u Landtag, a neuspjeh bi značio i vjerojatno rušenje aktualnog stranačkog šefa i vicekancelara Phillipa Roeslera. To bi značilo da Merkel opet mora mijenjati svojeg zamjenika, nakon što su liberali srušili Roeslerova prethodnika, Guida Westerwellea.


U svakom slučaju, u CDU-u raste svijest da bi se s FDP-om u rasulu dosta toga moglo zakomplicirati ukoliko liberali odluče kako se moraju distancirati od Angele Merkel, pa primjerice torpedirati spas eura, o čemu se među FDP-ovcima već jednom šuškalo.

Nasuprot svim tim kalkulacijama pokrajinski izbori u Saarlandu su pokazali da u njemačkoj politici ima još uvijek prostora za idealizam, i to kroz odličan rezultat Piratske stranke, koja je nedugo nakon osnivanja ušla u Landtag sa 7,4 posto glasova! Nakon prošlogodišnjeg uspjeha u Berlinu, kada su osvojili 8,4 posto, Pirati su 'pokazali da imaju glasače i u provinciji, a ne samo u metropolisima', piše Sueddeutsche Zeitung. Doista, bez velikih novčanih sredstava i poznatih političkih imena Piratska stranka je prošla bolje nego Zeleni (pet posto) i propali FDP, a bolji od njih su bili iz Die Linke (16 posto), čiji je osnivač Oscar Lafontaine iz Saarlanda te tu ima jaku bazu.

Ipak, glavne vijesti ovih pokrajinskih izbora tiču se još jednog izbornog poniženja FDP-a te uzleta Piratske stranke, za koje Financial Times Deutschland piše da su 'politička snaga na koju treba računati u nadolazećim izborima'.