traže podršku

Njemačka kao predsjedateljica predlaže dodatna sredstva za EU proračun

07.10.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Njemačka kao aktualna predsjedateljica Europske unije najavila je mogućnost dodatnih sredstava u pokušaju da osigura potvrđivanje proračuna EU-a u Europskom parlamentu.

U pismu nekolicini eurozastupnika njemački veleposlanik u Europskoj uniji Michael Clauss rekao je da bi nekoliko programa moglo dobiti dodatne milijarde eura.

Nedugo nakon što je Njemačka preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, 27 čelnika država EU-a dogovorilo je 2.2 bilijuna eura vrijedan paket, uključujući 1.8 bilijuna za višegodišnji proračun i 390 milijardi za ekonomski oporavak.

Parlament tek treba odobriti novi proračun koji se odnosi na razdoblje od 2021. do 2027. godine, odnosno višegodišnji financijski okvir (VFO) EU-a.

Zastupnici žele povećanje izdvajanja za neke programe kao što su znanstvena istraživanja i Erasmus.

Clauss u svojem pismu ne daje ustupke zastupnicima u najkontroverznijem pitanju - uvjetovanju financiranja poštivanjem vladavine prava.

Taj mehanizam bi omogućio Europskoj komisiji da djeluje kad "kršenja principa vladavine prava na dovoljno izravan način utječu na financijsko upravljanje europskim proračunom", rekao je veleposlanik.

No "jasno je da to neće i ne smije biti mehanizam financijskih sankcija država članica koje ne poštuju vladavinu prava", piše Clauss.

Europski parlament poziva na dodatne zaštitne mehanizme načina trošenja europskog novca, poglavito kao odgovor na srozavanje demokratskih standarada u Poljskoj i Mađarskoj.

Europarlamentarci su u srijedu ponovili svoj zahtjev i neobvezujućom rezolucijom pozvali na sustav nadzora poštivanja vladavine prava.

Zastupnici u dokumentu ponavljaju zabrinutost zbog „porasta i ukorjenjivanja autokratskih i neliberalnih tendencija”, čemu su dodatno doprinijele posljedice pandemije koronavirusa, kao i zbog „korupcije, dezinformacija i zarobljavanja države” u nekoliko zemalja EU-a. 

U rezoluciji donesenoj s 521 glasa za, 152 protiv i 21 suzdržanim, Europski parlament iznio je prijedlog mehanizma EU-a za zaštitu i jačanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava, priopćio je Europski parlament.

„Našim prijedlogom zamjenjujemo i dopunjujemo nekoliko dokazano neučinkovitih instrumenata jedinstvenim godišnjim ciklusom praćenja. Neuspjeh u rješavanju ozbiljnih problema utvrđenih u tom kontekstu mogao bi rezultirati konkretnim korektivnim mjerama, što bi bilo učinkovitije od postojećeg nedosljednog okvira, pogotovo nakon što se poveže s proračunskom uvjetovanošću. Sklapanje međuinstitucijskog sporazuma odaslalo bi snažnu poruku o ozbiljnosti Unije u zaštiti svojih ustavnih temelja,“ kazao je izvjestitelj Michal Šimečka (Renew, Slovačka).

Komisija, parlament i Vijeće EU-a u četvrtak nastavljaju trijalog o proračunu.