BURZA PO ŠERIJATU

Njemačka banka pokrenula investicije uz odobrenje Alaha

04.02.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Islamski investitori moraju poštivati zabrane iz Kurana koje se bave raznim aktivnostima. To može uključivati sve, od trgovanja derivatima do svinjskih proizvoda. Poslovna banka WestLB iz Düsseldorfa upravo je pokrenula investicijski proizvod u skladu sa šerijatskim zakonom, piše Die Welt

Postoje posebna pravila za muslimanske ulagače, koji vjeruju da su određene vrste ulaganja nemoralne, a stoga i zabranjene. Tako, na primjer, nije dozvoljeno ulaganje u tvrtke koje se bave kamatama, derivatima, osiguranjem, alkoholom, duhanom, svinjetinom ili kockanjem. Isto vrijedi i za ulaganja u zlato i srebro ili ulaganja u industriju zabave

Njemačka banka WestLB upravo je pokrenula investicijski proizvod koji odgovara šerijatskom zakonu: WKN WLZ5SH, certifikat o smanjenom riziku, koji je uvršten u frankfurtske te burze u Stuttgartu od 20. siječnja.

Ideal Ratings, institut specijaliziran za islamske investicije, provjerava financijske situacije svih potencijalnih kupaca, čiji dugovi prema ukupnoj imovini ne smiju prijeći 30 posto.

Tu je naknada od 1,5 posto godišnje za strukturiranje potvrde. Tu su, primjerice uključene dionice Adidasa, BASF-a, Bayera, Deutsche Posta, E.ona, Lindae, RWE-a, SAP-a, Siemensa i ThyssenKruppa. Kupci potvrde, koju odobrava Središnji odbor muslimana u Njemačkoj i koja mora biti u skladu s islamskim zapovijedima, automatski postaju suradnici. Pet posto dividende ide u dobrotvorne svrhe koje odabere WestLB.

Kako bi zaštitili investitore od ozbiljnih gubitka, WestLB je ugradio 'zračni jastuk' u certifikat. Ako je na zaključnom tečaju islamski indeks barem osam posto manji od početne cijene ili zaključnog tečaja posljednjeg obračuna, sljedeći radni dan sav kapital seli se na beskamatni račun.

Ako WestLB bankrotira, međutim, i 'zračni jastuk' propada.

Agencija za kreditni rejting Fitch inače je rejting WestLB-a ocijenila s A. Ova potez WestLB-a je, zahvaljujući strogim kriterijima odabira, po svemu sudeći održiv.