UŽAS U SREDOZEMLJU

Njamanje 46 mrtvih u potonuću broda s migrantima: Devet sati sam se držao za komad drva

03.06.2018 u 21:43

Bionic
Reading

Najmanje 46 migranata, po novim podacima, izgubilo je život u potonuću broda blizu tuniške južne obale, a 67 ih je spašeno u akciji obalne straže, priopćilo je u nedjelju ministarstvo obrane, što je među najtežim pomorskim nesrećama u posljednje vrijeme u kojima su žrtve migranti.

Spasilačka akcija još traje, navodi ministarstvo u priopćenju. Migranti su Tunižani i državljani drugih zemalja.

Preživjeli brodolomac je rekao da je kapetan napustio brod čim je počeo tonuti kako ga ne bi uhitila obalna straža.

'Devet sati sam se držao za komad drva', rekao je u bolnici u Sfaxu, kamo su došli desetci ljudi tražeći preživjele rođake i identificirajući mrtve.

Nezaposleni Tunižani i ostali Afrikanci u improviziranim čamcima pokušavaju iz Tunisa stići na Siciliju u Italiji. Krijumčari sve više koriste tu zemlju kao polaznu točku za Europu jer je libijska obalna straža, uz pomoć naoružanih skupina, pojačala kontrole.

U drugoj pomorskoj nesreći blizu turske južne pokrajine Antalije u potonuću motornog čamca s 15 izbjeglica utopilo se devet ljudi, među kojima šestero djece, priopćila je turska obalna straža.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio je da će zaustaviti priljev migranata koji morem stižu iz Afrike i da će svake godine vratiti kući 100.000 ilegalnih imigranata.

'Želimo spasiti živote. To ćemo činiti tako što ćemo spriječiti polazak brodova smrti koji jednima donose zaradu a ostatku svijeta nesreću', rekao je Salvini u priopćenju, komentirajući obje nesreće.