ravnopravnost spolova

Nižu pohvale za rad pravobraniteljice; Ljubičić u Saboru o seksističim izričajima prema ženama, trudnoći...

08.10.2020 u 15:12

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u četvrtak su hvalili rad pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, no izvješće o njenom radu u 2019. iskoristili su kako bi se referirali i na izjave predsjednika Republika i pitanja o dostupnosti prava na prekid trudnoće

Pitanje predsjednikovih izjava aktualizirala je Marijana Petir (NZ).

"Neću Vas pitati znate li ime političara koji je posljednjih dana postao predvodnik u promicanju seksizma i diskriminacije na osnovu spola, mjerenju uspješnosti žena prema nepostojećim kriterijima, vrijeđanju na osobnoj razini, nazivanju žena pogrdnim imenima, a inače je poznat po tome da su ga boljele prepone kad je bio zastupnik... Na koji način odgovoriti kad od najviših dužnosnike stižu takve poruke", pitala je Petir.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić 'priznaje' kako je takva poruka s "razine vrhovnog autoriteta" zabrinjavajuća. "Ono što smo kao institucija mogli reagirati je da se radi ne samo o seksističkim izričajima prema ženama, saborskim zastupnicama, nego da je bilo i iznošenja određenih podataka koji nisu primjereni", kazala je, spominjući problematiziranje dobi žene za određenu poziciju, iznošenje bračnog statusa za opstanak ili prijavu za određenu funkciju.

Vesni Vučemilović (DP), pravobraniteljica je odgovorila kako je reagirala i na slučaj zastupnice Karoline Vidović Krišto koju je Krešimir Macan nazvao spodobom.

Pravo na pobačaj onemogućavalo šest bolnica

Kad je riječ o reproduktivnim pravima, Ljubičić je zastupnike izvijestila da su u fokusu njena rada lani bili i problemi nedostatka ginekoloških timova te visok postotak zdravstvenih djelatnika u prizivu savjesti.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) ističe da je priziv savjesti izrazito važna institucija, a da su sve snažnije totalitarne tendencije s ekstremne ljevice koje idu prema njenom ukidanju. S obzirom na različite informacije, traži precizan podatak koje i koliko zdravstvenih ustanova onemogućava pravo na pobačaj.

U 2014. zdravstvenu uslugu prekida trudnoće nisu pružale KB Sveti Duh, Našice, Virovitica, Vinkovci, Požega i Knin, kazala je Ljubičić, navodeći kako je njen Ured lani reagirao prema resornom ministarstvu "gdje je dana uputa" da se djelatnici moraju preraspodijeliti kako bi ženama koje traže prekid trudnoće ta usluga bila dostupna.

Najavila je i da će se kod izrade novog zakona o pobačaju pozvati na odluku Ustavnog suda da se postojeća prava ne mogu ograničiti.

Nije mi jasno kako Vlada misli spriječiti slučaj iz Zadarske županije u kojoj su žene ostale bez primarne ginekološke skrbi, zapitala se Sabina Glasovac (SDP).

Provedba Istanbulske konvencije

Pravobraniteljica je neizravno potvrdila da nije za ujedinjavanje pravobraniteljskih institucija. "U 20-ak godina imali smo jedinstvenu instituciju pravobranitelja, u čijem se izvješću području ravnopravnosti spolova koje je vrlo široko, posvećivalo dvije stranice", odgovorila je Domagoju Hajdukoviću koji se zauzima za specijalizirane pravobraniteljske urede.

Sandru Benčić (ZLK) zanimalo je koje su preporuke za implementaciju Istanbulske konvencije i koliko je na tom polju napravljeno.

Ljubičić kaže kako je nemoguće očekivati da se sve dogodi u jednoj godini, ističe da je potrebna politička volja i sustavan rad na tome.

HDZ-ova Nada Murganić ističe da aktualna Vlada ulaže znatne napore u zaštiti žena od nasilja, da je u provedi Istanbulske konvencije učinjeno dosta, no da je borba protiv nasilja dugotrajan proces. Vlada ima političku volju, poručila je.