konačna potvrda

Milanović: Treba poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2020 12:14
  • Objavljeno 08.10.2020 u 12:14
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimić

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da treba poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti, 8. listopada, jer je to dug prema svima koji su na referendumu glasali za samostalnost Hrvatske, kao i prema zastupnicima koji su to jednoglasno podržali

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske, objavio je Milanović na svome facebooku.

Bila je to konačna potvrda, i to najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države, volje ogromne većine hrvatskih građana koji su se na referendumu 19. svibnja iste godine izjasnili kako žele samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Nakon lipanjske Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. trajno utvrdio spomenuti referendumski dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti.

Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima koji su na povijesnom referendumu glasali za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, kao i prema narodnim zastupnicima koji su 8. listopada 1991. volju hrvatskih ljudi jednoglasno podržali, poručio je Milanović.

Dan neovisnosti od prošle godine više nije državni blagdan već se obilježava kao spomendan, i to kao Dan Hrvatskog sabora. Takvu odluku vladajuće većine Milanović je kritizirao još u predsjedničkoj kampanji ustvrdivši da je Dan neovisnosti najvažniji državni blagdan, te je optužio HDZ da izmjenom Zakona o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima "pokušava naciji utjerati svoje blagdane".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!