MINISTAR PRAVOSUĐA U ZAGREBU

Nizozemska vlada pomoći će RH da uđe u EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.09.2009 12:49
  • Objavljeno 08.09.2009 u 12:43
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Nizozemski ministar pravosuđa Ernst Hirsch Ballin rekao je u utorak nakon razgovora u Hrvatskom saboru da Nizozemska želi Hrvatsku kao članicu Europske unije, te dodao da je nizozemska vlada spremna ponuditi punu suradnju kako bi se postigao taj cilj

Hirsch Ballin se u sklopu svog posjeta Hrvatskoj sastao s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesnom Pusić, predsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željkom Jovanovićem i predsjednicom Odbora za pravosuđe Anom Lovrin

'Mislimo da kao članica EU-a trebamo zauzeti aktivno stajalište u procesu pristupanja Hrvatske, želimo vidjeti Hrvatsku kao članicu EU-a', rekao je Hirsch Ballin u izjavi za novinare.

'Želimo stvoriti situaciju u kojoj su svi uvjeti za pristupanje EU-u ispunjeni. Mislimo, a to smo čuli i od predstavnika vaše vlade kao i od predstavnika vašeg parlamenta, da je ispunjavanje tih uvjeta u interesu hrvatskih državljana', rekao je nizozemski ministar, dodajući da je 'sretan što u ime nizozemske vlade može Hrvatskoj ponuditi suradnju'.

Pusić je novinarima kazala da se razgovaralo o tri teme vezane za hrvatsko pravosuđe koje Nizozemska smatra ključnima za proces pristupanja Hrvatske EU-u - pitanju predaje hrvatskih dokumenata Haaškom sudu (ICTY), pitanju pravosudne reforme, te pitanju procesuiranja ratnih zločina pred hrvatskim sudstvom.

'Moj je dojam da nizozemski ministar nije u tolikoj mjeri inzistirao na pitanju predaje tzv. 'topničkih dnevnika' Haaškom sudu jer se počinju prihvaćati objašnjenja koja daje ministarstvo pravosuđa', rekla je Pusić.

Pusić je naglasila da pitanje predaje hrvatskih dokumenata Haagu nije političko već tehničko pitanje. 'Kada se radilo o predaji optuženih to je bilo političko pitanje, ali predaja dokumenata nije političko pitanje. Očito je problem što je unutar sustava bilo ljudi kojima je bilo u osobnom interesu da dokumenti nestanu, odnosno da se ne pojave pred Haaškim sudom. Sada su ti procesi otvoreni, u četiri takva slučaja, i čini se da Nizozemska to počinje prihvaćati kao jedno rješenje', rekla je Pusić.

Nizozemska je jedna od nekoliko zemalja koje inzistiraju da Hrvatska ispuni naloge haškog tužitljestva prije nego što da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju pravosuđa. Ona je kazala da je na razgovorima prepoznato da Hrvatska ima dobar model reforme pravosuđa, ali da su ciljani datumi provedbe reforme predaleko postavljeni.

'Provedba počinje 2010., 2011. a prvi efekti su predviđeni puno kasnije. Te refome po njihovom, a i po mom mišljenju, treba početi puno ranije, jer to je reforma koja se mora vidjeti u trenutku našeg ulaska u EU', rekla je Pusić.

Ministra su zanimala i suđenja za ratne zločine o odsutnosti pred hrvatskim sudovima, rekla je Pusić. 'Sporazumjeli smo se da je potrebno donijeti izlaznu strategiju kako bi se okončala tema suđenja ratnim zločinima u hrvatskom pravosuđu ... to nije nešto čime se trebamo baviti sljedećih deset ili više godina, nego nešto što u relativno kratkom vremenu treba efikasno okončati', rekla je Pusić.

Nizozemski ministar Hirsch Ballin u ponedjeljak se sastao s hrvatskim kolegom Ivanom Šimonovićem, s kojim je potpisao pismo namjere o jačanju kapaciteta hrvatskog ministarstva radi učinkovitije provedbe pravosudnih reforma. Hirsch Ballin će kasnije u utorak posjetiti područje Siska kako bi se upoznao s problemima vezanim za povratak izbjeglica kao i procesima suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi