KOBNI TOPNIČKI DNEVNICI

Nizozemska blokada ostaje

08.12.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije sinoć u Bruxellesu nisu uspjeli završiti raspravu o strategiji proširenja jer se nikako nisu mogli dogovoriti o datumu početka pristupnih pregovora s Makedonijom. Zato je za danas odgođena konferencija za novinare i službeni zaključci, medju kojima i oni o Hrvatskoj

Ministri su jučer, bez rasprave, prihvatili zaključke prema kojima do kraja ove godine Radna skupina za pisanje pristupnog ugovora s Hrvatskom počinje svoj posao. Prihvaćen je i financijski paket za prve dvije godine hrvatskoga članstva.

Te dvije dobre vijesti zasjenila je treća - Nizozemska i dalje blokira otvaranje poglavlja o pravosuđu. Razlog je dobro poznat - topnički dnevnici

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen sinoć je nakon sjednice izjavio da u ovom trenutku ne vidi mogućnost deblokade u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava dok Hrvatska ne odgovori na zahtjeve glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza. Verhagen je rekao da je Brammertz uspostavio stalni kontakt s hrvatskim vlastima i, dođe li do napretka u pitanju topničkih dnevnika, on će odmah obavijestiti Europsku uniju koja je spremna to pitanje ponovno razmotriti.

Brammertz je jučer u Bruxellesu odgovarao na pitanja ministara vanjskih poslova o suradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom. Ministrima je ponovio ono što je nedavno rekao u redovitom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, kako u odnosu na prethodno izvješće nije ostvaren nikakav bitan napredak glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje. Nadalje je istaknuo da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti ostaju ograničeni.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb jučer je prije sjednice izrazio uvjerenje u skoro rješavanje i tog problema zbog kojeg Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Finska priječe otvaranje pregovora o ključnom području - onom o pravosuđu.