DIREKTOR LACKOVIĆ OBEĆAO

'Niti jedan dužnik zagrebačke plinare neće biti isključen'

09.02.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Direktor Gradske plinare Zagreb (GPZ) Bruno Lacković istaknuo je danas da usprkos rekordnoj potrošnji, plina ima dovoljno za sve potrošače te da niti jednom dužniku u danima ekstremnih hladnoća plin neće biti isključen

Prema internim odlukama Plinare u danima ekstremnih hladnoća niti jednom korisniku dužniku nećemo isključiti plin, što prestaje važiti čim malo otopli, rekao je Lacković u emisiji Radio Sljemena 'Zagrebački razgovori', a prenio Zagrebački holding na svojim internetskim stranicama.

Direktor Gradske plinare Zagreb naglasio je kako usprkos hladnoći nisu imali niti jedan slučaj neispravnosti ili kvarova na plinskoj infrastrukturnoj mreži. 'Ona je u optimalnom stanju i za opskrbni sustav ne postoji opasnost od zakazivanja, a sve naše ekipe su na terenu i vode brigu o ispravnosti sustava', rekao je. Svim potrošačima preporučio je redovito servisiranje bojlera jer, kako je istaknuo, najsigurnija instalacija je ona koja se redovito održava.

Istaknuvši kako građani ne moraju biti zabrinuti za opskrbu jer plina ima dovoljno za svih 271.000 potrošača, rekao je i da cijene ostaju iste. 'Imamo potpisane ugovore s dobavljačima te ne postoji nikakav strah od nestašice', naglasio je.

Direktor sektora trgovine prirodnim plinom Gradske plinare Zagreb - opskrba Igor Šadura objasnio je novi način obračuna plina od 1. siječnja ove godine ne znači nove cijene. Radi se samo o iskazivanju potrošnje i u kW/h i prostornim metrima.

Ina: otklonjeni kvarovi na sjevernojadranskim plinskim platformama

Tvrtka INAgip otklonila je tehničke poteškoće na sjevernojadranskim platformama, a početak pune proizvodnje očekuje se danas u poslijepodnevnim satima, priopćeno je iz Ine iz koje ističu da je osigurana stabilna opskrba plinom hrvatskih potrošača.

S obzirom na smirivanje vremenskih uvjeta, INAgip-ovi zaposlenici uspješno su otklonili uzroke zastoja rada platformi uslijed zamrzavanja dovoda gorivog plina na plinski motor. Na sustav gorivog plina ugrađena je dodatna termo izolacija koja će smanjiti mogućnost ponavljanja zastoja. Istodobno je započelo i puštanje u proizvodnju zaustavljenih platformi, navode iz Ine.

Ističu kako interventni uvoz dodatnih količina plina zbog smanjene proizvodnje na sjevernom Jadranu od sutra više neće biti potreban.

Tvrtka Prirodni plin nastavit će uvoziti potrebne količine plina kako bi se zadovoljilo značajno povećanu potrošnju uslijed vrlo niskih temperatura koje se očekuju i u narednim danima. Potrošnja plina u Hrvatskoj je zbog vrlo niskih temperatura i dalje na rekordnim razinama, navode iz Ine.

Ina je u utorak objavila da je pad napajanja energijom na IKA A platformi privremeno zaustavio proizvodnju plina na šest od 16 platformi u sjevernom Jadranu, zbog čega je proizvodnja s polja na sjevernom Jadranu bila smanjena sa 3,3 milijuna prostornih metara na dan na 1,3 milijuna kubika na dan.

Stoga su bili uveli redukciju plina velikim industrijskim potrošačima (HEP, Rafinerija nafte Rijeka i Petrokemija), no Ina je u utorak poslijepodne dogovorili dodatni uvoz plina iz Mađarske, pa su u srijedu ukinute te redukcije velikim potrošačima.