ODJECI MERKELIČINE 'KOŠARICE'

'Niste pošteni, Njemačka je najviše učinila za Hrvatsku'

27.06.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Europski zastupnik iz njemačke Kršćansko-demokratske unije Elmar Brok izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo zbog odjeka koji je u Hrvatskoj izazvala vijest o nedolasku kancelarke Angele Merkel u Zagreb na proslavu ulasku u EU, istaknuvši da to 'nije pošteno' prema Njemačkoj, koja je najviše učinila za Hrvatsku

'Doista je nerazumljivo da ovih dana, u trenucima slavlja, glavna vijest u medijima bude nedolazak kancelarke Merkel, koja ne dolazi iz vrlo jasnih razloga, a koji nisu politički. To je potpuno nepošteno prema zemlji koja se najviše borila za priznanje hrvatske samostalnosti, nasuprot većini ostalih europskih zemalja, i koja je cijelo vrijeme podržavala hrvatsko pristupanje EU-u. Više od 90 posto zastupnika u njemačkom parlamentu glasovalo je za hrvatsko članstvo, to je poruka koje trebate prenijeti vašoj zemlji, a ne ova protokolarna pitanja', rekao je Brok, zamoljen da komentira nedolazak kancelarke Merkel u Zagreb.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji dolazi iz njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), nije htio komentirati, rekavši da osim objašnjenja same kancelarke Merkel, nema drugih informacija.

'Nije na predsjedniku Europskog parlamenta da komentira dnevni raspored kancelarke Merkel. Ono što je ona rekla da ima vrlo zgusnut raspored, mislim da bi to trebalo biti objašnjenje. Drugih informacija nemam', rekao je Schulz.

Austrijski zastupnik Hannes Swoboda, dugogodišnji izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, rekao je da kancelarka Merkel ne dolazi zbog predizborne kampanje, jer se na proširenje EU-a u Njemačkoj ne gleda dobro.

'Njezin nedolazak nije poruka Europe niti je poruka Njemačke. Gospođa Merkel je u predizbornoj kampanji, a na proširenje EU-a se možda ne gleda dobro. Ostatak Europe jako podržava Hrvatsku, uključujući i njemačke građane', rekao je Swoboda.