OBRAčUN u KLINICI ZA TUMORE

[FOTO] Radiologinja Bolanča Čulo pokrenula prosvjed djelatnika, predstojnica Zadravec uzvraća: Ona radi privatno, a u Klinici želi zaštititi svog supruga

06.05.2021 u 11:24

Bionic
Reading

U jeku problema zbog nedostatka radiologa u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice jutros je održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća tog KBC-a pod predsjedanjem Tomislava Dulibića, državnog tajnika Ministarstva zdravstva. Na sjednici nije bilo govora o smjeni prof. Dijane Zadravec s čela Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a, pod čijom su ingerencijom i radiolozi u Klinici za tumore, potvrdio je Dulibić za HTV

Kako je HTV jutros najavio, djelatnici Klinike za tumore u 5 do 12 izašli su pred bolnicu u znak prosvjeda zbog stanja na radiologiji, a povod je najnoviji okršaj. Navodno je još jedna djelatnica nakon verbalnog napada prof. Zadravec završila na hitnom prijemu.

Djelatnici Klinike nezadovoljni su ponašanjem Dijane Zadravec, a navode kako mnogi razmišljaju o tome da napuste bolnicu, ne samo radiolozi.

Radiologinja iz Klinike Karolina Bolanča Čulo izjavila je kako je danas optužena da odbija raditi svoj posao.

'To mi se nikad nije dogodilo. Ovdje je prekrasno raditi, radimo težak posao. Radim intervencijske postupke, što je samo po sebi odgovorno i stresno. Teško mi padaju napadi jer mislim da su neistine. Nikad, dok sam ja ovdje, niti jedan pacijent nije bio zakinut ni za jednu hitnu dijagnostiku', prenosi N1 izjavu Bolanče Čulo koja je na rubu suza zahvalila kolegama koji su je podržali.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Osobno protiv Zadravec nemam ništa, ali mislim da njezine odluke nisu zdrave. Najviše me pogodio verbalni napad na moju medicinsku sestru, koja je najbolja sestra koju znam, a kojoj je rekla da je namjerno poslala pacijente kući i da je kriva', nastavila je Bolanča Čulo i dodala: 'Samo želim da ova institucija funkcionira. Ovo je moja kuća, ovo su moji ljudi.'

Nedaleko nje izjavu je dala i prozvana Dijana Zadravec rekavši da je Bolanča Čulo, koja ju je danas kritizirala, supruga dr. Čule koji je, kako tvrdi, s dr. Kalousekom počinio kaznene radnje i koje je ona zbog toga prijavila Županijskom državnom odvjetništvu.

'Iza njenog insceniranog nastupa stoji motiv da zaštiti svog supruga i dr. Kalouseka', rekla je Zadravec, prozivajući Bolanču Čulo da je prema njoj agresivno nastupala te je ustvrdila da ta liječnica privatno prima i po 40 pacijenata, a ovdje joj je problem bilo 10 pacijenata.

  • +7
Prosvjed pred Klinikom za tumore Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Ona je agresivno došla u moju sobu, namjerno pokušala napraviti incident, uzdisala i rekla da to neće učiniti', navela je Zadravec. Nije poštedjela ni ravnatelja Klinike za tumore, prof. Ivana Milasa. I njega je prozvala da radi u privatnoj praksi te da je suvlasnik Poliklinike Vili. 'Meni se lijepe etikete, a u pozadini se krade novac javnozdravstvenog sustava i prelijeva se u privatne džepove', ustvrdila je, dodajući da se sada već osjeća mobingiranom, a zapravo je se žele riješiti jer prijavljuje nedjela.

Napominje da je iza nje respektabilna karijera koju, kako kaže, nje gradila uz pomoć HDZ-a, kojem se priključila 2016. i završila na listi za parlamentarne izbore. Kaže da je autorica udžbenika i profesorica na Stomatološkom fakultetu, s europskim i hrvatskim certifikatom iz neuroradiologije.

'Mogu reći da je sve u redu, pacijenti su normalno zakazani za termine i termini se neće otkazivati. U budućnosti ćemo dogovoriti suradnju s drugim ustanovama te teleradiologiju a raspisali smo i natječaj na Upravnom vijeću za tri nova radiologa i jednu zamjenu za radiologa', rekao je Dulibić nakon sjednice Upravnog vijeća za HTV. Na pitanje novinarke je li na sjednici bilo riječi o smjenama, odgovorio je da nije. 'Nije bilo govora ni o kakvim smjenama niti su smjene tema za Upravno vijeće', poručio je.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Mario Zovak potvrdio je ranije jutros u emisiji Studio 4 da na sjednici neće biti riječi o eventualnoj smjeni prof. Zadravec. Na pitanje hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec, Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iz Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

'Imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. Smijeniti nekoga tko ima mandat može se po određenim kriterijima. Nitko od radiologa, a o tome se puno piše, nije stavio ništa na papir, nitko se službeno nije požalio. U ovom trenutku nemam potrebne parametre za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva', poručio je, dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni nadzor, ali i financijski nadzor.

Podsjetimo, udruge koje se bave oboljelima od malignih bolesti izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog stanja u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i odlaska radiologa s te klinike te zatražile hitno rješavanje problema u interesu onkoloških pacijenata.

U otvorenom pismu sedam udruga smatra nužnim sačuvati kvalitetu rada u Klinici za tumore, a kao najbolje rješenje vide osamostaljivanje radiologije u Klinici za tumore u odnosu na KBC Sestre milosrdnice kako bi se održala i razvijala interdisciplinarna suradnja radi boljih ishoda u liječenju onkoloških bolesti.

Pismo su uputile Koalicija udruga u zdravstvu, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, SVE za NJU, ILCO Zagreb, Hrvatska udruga leukemija i limfoma i Udruga Krijesnica.

'Situacija u Klinici za tumore nije nova, postupno se razvijala godinama. Godinama slušamo pritužbe pacijenata na neljubaznost, čekanje, nedostatak pravih informacija, nemogućnost obavljanja potrebnih pretraga na vrijeme kako bi na pregledu imali relevantne nalaze', ističe se u pismu.

Broj oboljelih je velik, a posljednjih desetak godina nije se redovito ulagalo u novu tehnologiju, inovativne oblike dijagnostike i liječenja i povećanje broja stručnjaka.

'Odlasci radiologa iz te ustanove u posljednje vrijeme i minimalan broj od tri radiologa izazivaju brigu i strah. Trenutno su svi radiolozi Klinike na bolovanju, pa se nameće pitanje kako će funkcionirati dijagnostika i liječenje u toj ustanovi', upozoravaju udruge.

Zapanjuje i podatak, dodaju, da kirurzi koji izvode operacije tumora glave i vrata rade to bez očitanih radioloških nalaza, a prema novim informacijama, to se počinje događati i u drugim sijelima raka.

'Tko je kriv za situaciju u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice? Ne vjerujemo da postoji jedan krivac imenom i prezimenom, niti da je situacija nastala preko noći', poručuju udruge.

Kriva je dugogodišnja nebriga cijelog društva, okretanje glave i šutnja. Šutnja zaposlenih, šutnja odgovornih, šutnja donositelja odluka, šutnja pacijenata…

'Sada smo dovedeni u situaciju da se pitamo trebamo li šutjeti, jer radi se o liječnicima, kadroviranju, politici. No vrijeme je da se progovori jer vrlo skoro svaki četvrti među nama oboljet će od raka i trebat će pravovremenu i adekvatnu dijagnostiku i učinkovito liječenje', navode u pismu.

Liječiti oboljele se ne može bez kompetentnih stručnjaka, pa je pitanje mogu li se u ovim uvjetima uopće educirati mladi kadrovi na kojima će počivati onkologija za 10 godina, upozoravaju udruge.