završeni razgovori

Ništa od referenduma o odvajanju Unija, neće biti dio Istarske županije: Da, mi odustajemo

10.03.2023 u 18:29

Bionic
Reading

Predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Maloga Lošinja kojemu administrativno pripada otok Unije u petak su razgovarali o problemima stanovnika toga otoka, posebno o prometnoj povezanosti, a po izjavama nakon sastanka, referenduma o odvajanju Unija iz PGŽ-a neće biti

Predsjednik Mjesnog odbora Unija Robert Nikolić rekao je da su zadovoljni sastankom, da su potaknuli što su htjeli - da Unije brže i bolje krenu naprijed.

Na novinarsko pitanje odustaju li od referenduma o odvajanju Unija iz Primorsko-goranske i pripajanja Istarskoj županiji, Nikolić je potvrdno odgovorio.

„Da, mi odustajemo. To smo spomenuli samo kao mogućnost jer Unije imaju bremenite probleme. Otkad je potpisan program održivog razvitka imali smo 80 stanovnika i sedmero djece u školi, a sada manje od 40 stanovnika, a niti jedno dijete u školi, nijedno predškolsko,“ rekao je i dodao da su ih župan i gradonačelnica poduprli.

Dio stanovnika Unija nije podražvao inicijativu za referendumom o odvajanju od Primorsko-goranske i pripajanje Istarskoj županiji. Jedna od njih Josip Rerečić rekao da je protiv prijedloga da se Unijani odcijepe, da mještani o tome nisu znali nego su doznali putem medija, što smatra nekorektnim potezom MO-a.

„Jesmo za bolju brodsku liniju, bolju povezanost s liječnicima, ali želimo ostati u Primorsko-goranskoj i nemamo se namjeru seliti u bilo koju drugu županiju,“ naglasio je. Kako je rekao, život na otoku težak, zahtijeva odricanja, ali nije se dogodilo da nekome nije pružena liječnička pomoć.

Gradonačelnica Kučić: Uvrstiti Unije u mrežu hitne helikopterske pomoći

Otok Unije su Mjesni odbor grada Malog Lošinja, a gradonačelnica Ana Kučić je rekla je da su otvorili važne teme, kao što je prometna povezanost, da je Jadrolinija najavila suvremenija plovila, "a razvija se i zahtjevni projekt letjelišta."

Gradska uprava i Županija komunicirali s Ministarstvom zdravstva i MORH-om ne bi li se taj i drugi mali otoci uvrstili u novu mrežu za hitnu helikoptersku pomoć i omogućilo slijetanje vojnih helikoptera na otoke, rekla je. Dodala je da je gradska uprava osigurala uvjete stanovanja za jednu obitelj koja bi se željela doseliti na Unije.

Na pitanje o stadu divljih koza na otoku, koje nemaju vlasnika, a imaju antitijela na Q groznicu, gradonačelnica je rekla da su lovoovlaštenici krenuli u probni izlov te da su o svemu obavješteni mjerodavni. Grad financira odvoz lešina, rekla je.

„Drago mi je čuti da nitko s Unija ne želi iz PGŽ-a, tako smo čuli od onih koji predstavljaju sve Unijane,“ rekao je župan Komadina. Govoreći o prometnoj povezanosti rekao je da je za većinu pitanja mjerodavno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te da su iz Ministarstva i Jadrolinije najavili da će se za oko godinu dana poboljšati prijevoz i teretnim brodom i katamaranom.

Kada je riječ o hitnom prijevozu bolesnika, Komadina je rekao da su stvari u rukama MORH-a i Ministarstva zdravstva, da imaju "trapav pravilnik o prijevozu hitnih bolesnika, gdje se mora dati zeleno svjetlo od zemaljske hitne pomoći, koje na Unijama nema.“ Rekao je da pravilnik treba promijeniti.

„MORH je pristao da na Unije slijeće helikopter, a treba poraditi na osiguranju vatrogasca, što ćemo učiniti,“ rekao je.

Dodao je i da su županijski lovci spremni pomoći Unijanima da se što izlovi što više koza, a zbrinjavanje lešina bi se rješavalo s ovlaštenom tvrtkom.