RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA OSIJEK

'Nisam primao plaću od 20 tisuća kuna'

17.12.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Rudika Gmajnić, bivši ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku, danas nije htio komentirati rezultate revizorskog izvještaja o poslovanju te županijske ustanove u kojem se tvrdi da je posljednjih godina primao neprimjereno visoku plaću, stimulaciju i naknadu za prekovremene radne sate

Gmajnić ne želi demantirati ni potvrditi navode iz izvještaja sve dok se slučaj ne završi, ali poručuje da je kao ravnatelj posljednjih 19 godina radio u skladu s propisima.

'I dalje smatram da sam radio prema zakonima, ali morate me razumjeti da najradije ne bi htio davati nikakve javne izjave. Podaci u izvještajima morali su biti točni. I sada to tvrdim', rekao je Gmajnić.

Sredinom studenoga župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić naredio je Upravnom vijeću DZO-a da smijeni Gmajnića i reviziju poslovanja ustanove nakon što je inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrdila određene nepravilnosti.

Rezultate revizije objavio je Glas Slavonije, koji piše da je plaća bivšeg ravnatelja u izvještajima županiji za 2011. i 2012. godinu navedena u iznosu od 13 tisuća kuna, dok se u podacima Porezne uprave navodi neto iznos plaće oko 20 tisuća kuna. Prema tom listu, revizija tvrdi da je Gmajnić neosnovano primao 30-postotnu stimulaciju za rad.

U HZZO-u potvrđuju da su utvrdili nezakonitosti.

'Činjenica je da su pri provođenju nadzora i kontrole HZZO-a u Domu zdravlja Osijek utvrđene određene nepravilnosti u radu, uglavnom u ekonomskom dijelu poslovanja', izvijestio nas je Nenad Korkut, rukovoditelj službe za odnose s javnošću HZZO-a.

Nakon te inspekcije župan Šišljagić je 15. studenoga podnio kaznenu prijavu protiv Gmajnića za koju se još ne zna je li prihvaćena u Državnom odvjetništvu.

Gmajnić
je svake godine županiji dostavljao izvještaje o poslovanju DZO-a u kojima se detaljno navodila struktura zaposlenih, iznosi plaća, prihodi i rashodi.

Prosječna plaća za visokoobrazovani kadar 2009. iznosila je 13.300 kuna, 2010. godine 12.700, a 2011. godine 12.500 kuna. Broj zaposlenih u tom periodu povećao se sa 158 na 215.

Kao osnivač ustanove županija je, osim u godišnjim izvještajima, i putem Upravnog vijeća imala detaljan uvid u poslovanje DZO-a.

Od sredine studenoga vršitelj dužnosti ravnateljice je Katarina Kraus, koja je do sada bila pravnica DZO-a. Natječaj za novog ravnatelja raspisan je 12. prosinca s rokom prijave do 20. prosinca, nakon čega odluka o odabiru slijedi u roku od 45 dana.