KOSOR POTPIRUJE VATRU

'Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti zabranom proslave Oluje'

jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Iako je srbijanski predsjednik Boris Tadić jučer pozvao na dijalog nakon što je došlo do naglog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske, premijerka Jadranka Kosor taj je poziv, čini se, odlučila ignorirati i na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba dodatno zaoštrila retoriku

U organizaciji Saveza udruga obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Petrinji je, u nazočnosti oko 180 članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, 30-ak predstavnika udruga iz Domovinskog rata te predstavnika državnih i lokalnih vlasti obilježena 20. godišnjica potrage za nestalim osobama kao i 10. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u RH.

Premijerka Kosor podsjetila je kako je na samom početku krvave agresije na Hrvatsku bilo 18 tisuća nestalih osoba, 7.666 osoba je pronađeno.

Uz to, u Hrvatskoj su pronađene 143 masovne i 1.200 pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirane nevine žrtve.

Zahvalila je obiteljima na ustrajnosti kojom traže svoje najmilije istaknuvši kako svaka obitelj zaslužuje dobiti odgovore na pitanje gdje su im najmiliji.

'Glavni ključ za rješenje pitanja zatočenih i nestalih, ključ koji otvara vrata rješenja tog pitanja je u Beogradu", rekla je Kosor

Smatra kako nulto pitanje svakog tko razgovara s predstavnicima Republike Srbije mora biti gdje su dokumenti i podaci kako bi Hrvatska mogla pronaći svoje branitelje i civile.

'To mora biti nulto pitanje u otvaranju bilo kakve rasprave o bilo kojoj temi', naglasila je Kosor

Napomenula je kako dokumentacija koja je prije nekoliko mjeseci donesena u Vukovar, potvrđuje da se tu nije radilo o oružanom sukobu ili o građanskom ratu, već o tome da je Hrvatska bila napadnuta i izložena stravičnoj agresiji.

'Nikome i nikada nećemo dozvoliti da nam diktira što ćemo raditi i da nam zabranjuje što ne možemo raditi. Nikada nikome nećemo više dozvoliti da nam prijeti zabranom proslave obljetnice Oluje, pobjedničke akcije kojom je zatvoren pakleni krug koji nam je došao s istoka', rekla je premijerka Kosor.

Izaslanik hrvatskog predsjednika general Drago Matanović istaknuo je kako se posljedice Domovinskog rata osjećaju još i danas te su još svježa sjećanja na brutalnu agresiju na RH 'koja se posebno iskazala u protjerivanju i zločinima protiv civilnog stanovništva, kada nije bilo milosti ni prema djeci ni prema starcima'.

Naglasivši kako se nikada ne smije zaboraviti žrtve hrvatskog čovjeka u Domovinskom ratu, Matanović je pozvao međunarodne institucije, Republiku Srbiju i stanovništvo koje je boravilo na okupiranim područjima RH da kažu istinu, jer svojim informacijama mogu pridonijeti pronalasku nestalih osoba.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, brigadir Miodrag Demo pozdravio je, kako je rekao, predsjednicu vlade koja je odgovorila srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i zaštitila nacionalni interes rekavši mu da je ovo Hrvatska, krvlju natopljena te da se 'više s njom ne igra', ali ne i, kako je dodao, one koji 'ga primaju po Brijunima i Dubrovniku'.

Pozdravivši prisutne izaslanik sisačko-moslavačke županice, Ivica Pandža Orkan rekao je da su na tom području počinjeni mnogi ratni zločini za koje gotovo nitko nije odgovarao.

'Neki koji trebaju rješavati sudbine nestalih svoje dužnosti obavljaju nakaradno, zatvaraju naše generale, a nakon što ih u neljudskim uvjetima ubiju, putem medija se hvale da su hrvatskim generalima u ćeliji osigurali ventilator', kazao je Pandža

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir, založila se za što hitnije pronalaženje nestalih, a od Republike Srbije da preda dokumente kako bi se što prije riješilo to pitanje.

Alvir smatra i da je pitanje nestalih osoba ključan problem u razvoju suživota na bivšem okupiranom području.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi