BOŽIĆ U REGIJI

Nikolić i Dačić na polnoćki u Beogradu

25.12.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je sinoć polnoćku u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelja zajedništva i pomirenja. Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić poručio je, pak, s polnoćke u mostarskoj katedrali kako se 'pričama o ljudskim pravima se nastoji obnoviti sodomske običaje'

Na polnoćki su bili srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i predsjednik paralmenta Nebojša Stefanović.

Hočevar je u propovijedi pred velikim brojem vjernika poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelji zajedništva i pomirenja i dodao da ova noć govori da je svako dijete dar i da svako začeto biće ima pravo na život.

'Rođenje je čudo svih čuda i centar života', kazao je Hočevar, rekavši da se ne može shvatiti ni prihvatiti da je u Srbiji u posljednjih deset godina nestalo 300 tisuća stanovnika.

'Svi mi moramo večeras priznati da smo krivi za prisutnost smrti među nama', kazao je Hočevar u propovijedi i zamolio Boga da svi stanovnici Srbije postanu pioniri nove kulture života za tu zemlju, regiju i Europu.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u utorak katoličke vjernike da blagdan Božića shvate kao pozv na jačanje svoje vjere u Boga koji im nudi spas i u teškim vremenima kakva su današnja.

'Neka ova noć u nama ojača vjeru da nas ne mogu slomiti sve bezdušne intrige', kazao je kardinal Puljić u propovjedi tijekom mise polnoćke u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova.

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je tek kroz Božju ljubav očitovanu rođenjem Isusa Krista čovjek mogao istinski spoznati da je voljeno biće s dostojanstvom koje postoji još od njegova začeća.

Upravo stoga, kazao je kardinal Puljić, Crkva ustrajno i brani to čovjekovo dostojanstvo koje počinje upravo sa začećem.

Od svakoga se pak čovjeka koji je istinski vjernik očekuje da iz svog srca ukloni sebičnost i oholost jer su to glavne zapreke ukorijenjenosti božanskog spasitelja u svakom ljudskom biću, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

'Nisu samo naša vremena teška, ne dajte se slomiti', poručio je u propovjedi kardinal Puljić dodajući kako će Isus uvijek biti radost i snaga u suočavanju s kušnjama.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić predvodio je u mostarskoj katedrali misu polnoćku pri čemu je istaknuo da je Isus donio svima spasenje, te je istodobno pokušaje nijekanja prirodnog i Božjeg zakona kroz uvođenje nastave o spolnom odgoju usporedio s bibiljskim prizorima Sodome i Gomore.

U prepunoj prvostolnici Marije Majke Crkve biskup Perić je istaknuo da je dijete koje se rodilo prije dva tisućljeća bilo poslano od Boga koji je odlučio spašavati čovječanstvo. Na osnovu toga i njegova uskrsnuća danas ga je odlučilo slijediti 2,2 milijarde kršćana.

'Spasenje dolazi od djetića Isusa koji je došao da primimo milost i unese mir u sve obitelji i cijelo čovječanstvo', rekao je biskup Perić.

Usporedio je pojedine starozavjetne događaje s današnjim pojavama navodeći da se vjera u Boga smatra poniženjem i ugrožavanjem osobnog dostojanstva.

Navodeći primjer gradova Sodome i Gomore rekao je da je sve započelo 'nastavom o spolnome odgoju' u čiju su obranu stali predstavnici vlasti očito aludirajući na aktualnu raspravu u Hrvatskoj.

'Individualac određuje sebi rod bez obzira na Božji zakon i prirodni spol. Nedopustivo je miješati u nijekanje te školske programe i planove jer je on dobio glasove na izborima', rekao je Perić. Po njegovim riječima razvratnost i nećudoređe se smatralo ispravno, normalno. To je jasno u Svetome pismu nazvano razvratnošću i bezakonjem a Bog je kao opomenu uništio Sodomu i Gomoru.

'Pričama o ljudskim pravima se nastoji obnoviti Sodomske običaje', dodao je Perić.

I u drugim crkvama na području mostarsko-duvanjske biskupije služile su se mise polnoćke, a u crkvi sv. Petra i Pavla predvodio ju je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar.