BRODSKI POLICAJCI U HUMANITARNOJ AKCIJI

'Nikada nisu vidjeli more i pitaju hoćemo li ih voditi ovo ljeto'

15.06.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Neki od njih imaju 19, a neki 35 godina, no iako je djetinjstvo odavno iza njih, oni još uvijek nisu vidjeli more, osjetili njegov miris i čuli šum valova. Riječ je nekolicini Brođana o kojima skrbi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Kako bi im ispunila neostvareni san, ova je neprofitna Udruga nedavno pokrenula humanitarnu akciju čiji je cilj prikupiti sredstva kojima bi se financiralo ljetovanje za 20-ak njihovih članova

BRODSKI POLICAJCI – HUMANITARCI

Čim su čuli za ovu humanu priču, u akciju prikupljanja novca uključili su se i policajci PU brodsko-posavske. Sastavili su svoju nogometnu ekipu, te su plave policijske odore zamijenili dresovima i zaigrali na humanitarnom nogometnom turniru. Svaka, od ukupno devet prijavljenih ekipa, dala je i svoj novčani prilog pa je prikupljeno 12.550 Kuna. Iako je na ovom turniru bilo mnogo važnije sudjelovati nego pobijediti, pobjednički je pehar  razveselio nogometnu ekipa PU brodsko-posavske. Prošli je vikend održan još jedan humanitarni nogometni turnir na kojemu je prikupljeno još 8.800 kuna, a jedna je obitelj sama donirala 1.000 kuna.

'Kako se bliži ljeto, more je svakodnevna tema. Prijatelji iz Udruge, koje smo 2008. uspjeli odvesti na ljetovanje na Prvić i sada, nakon tri godine, s oduševljenjem prepričavaju svoje utiske onima koji nikada u životu nisu vidjeli more. Kada svakodnevno slušate pitanja 'hoćemo li i mi ovo ljeto vidjeti kako izgleda more', teško je ostati ravnodušan. Odlučili smo stoga probati prikupiti novac za ljetovanje naših članova koji još nisu bili na Jadranu. To zapravo nije tek ljetovanje nego ispunjenje njihova sna', priča nam Danijela Šunić, administratorica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Slavonskog Broda.

U Udruzi su uz nju trenutačno zaposlene još tri osobe, voditeljica Kluba Regoč, njegovateljica i vozač trener. Njihove plaće te prehranu, prijevoz, najam prostora i režije, financijski pokriva Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Nažalost, ostaje mnogo toga što Ministarstvo ne financira. To su u prvom redu izleti, putovanja, radionice. U Udruzi pak ističu da upravo te aktivnosti uvelike utječu na razvoj motorike, psihofizičko stanje članova te su to jedine aktivnosti kojima ih se može uključivati u lokalnu zajednicu i stvarati društvo bez predrasuda kao i razvijati svijest o poštivanju i prihvaćanju različitosti.

U humanitarnoj akciji koju su pokrenuli do sada je prikupljeno 22.350 kuna, a u Udruzi se nadaju da će do kraja akcije, koja traje do polovice srpnja, prikupiti svih 46.200 kuna, koliko je potrebno za ljetovanje 21 njihovog člana - 'Šestero naših članova nije do sada nikada u životu vidjelo more, a osmero ih je na moru bilo jednom ili dva puta prije dosta godina, kada su još bili djeca. Tu je i sedmero naših članova koji zbog svog zdravstvenog stanja moraju ići uz pratnju roditelja. Riječ je o obiteljima koje su u vrlo teškoj financijskoj situaciji, a mnoge žive i na rubu egzistencije, stoga bismo bili najsretniji kada bismo prikupili cjelokupni iznos te platili more za sve spomenute članove', kažu iz Udruge koja jedina u ovom dijelu Slavonije pruža cjelodnevnu skrb osobama s mentalnom retardacijom.

BEZ SKRBI KADA NAPUNE 18

Pomoć volontera

Osim četvero stalno zaposlenih, u Udruzi pomažu i brojni volonteri. 'S obzirom na to da naša udruga surađuje s Centrom za socijalnu skrb, mladi kojima je izrečena kaznena mjera humanitarnog rada odrađuju je često u našoj Udruzi. Pohvalno je to što neki od njih i nakon odrađene kazne nastavljaju volontirati u Udruzi te uvijek nađu vremena da nam pomognu uz sve obveze koje imaju u školi ili fakultetu', kaže Danijela Šunić.

Godišnje kroz sustav slavonskobrodske Udruge prođe 40-ak osoba s mentalnom retardacijom. Trenutačno svakodnevno u Udrugu dolazi 30-ak osoba, od kojih najmlađi imaju 19, a najstariji 55 godina.

'Osobe s mentalnom retardacijom obuhvaćene su nekim vidom školovanja i rehabilitacije do 21 godine života. Nakon toga ostaju kod kuće, na brizi roditelja koji moraju raditi te se nisu u stanju skrbiti o njima 24 sata. Zbog toga ih najčešće smještaju u ustanove socijalne skrbi koje su daleko od njihova doma te žive izvan kruga obitelji i prijatelja. Kako bismo pomogli takvim obiteljima da ostanu na okupu, u okviru Udruge smo organizirali dnevni boravak, Klub Regoč, u kojemu svakodnevno boravi 25 do 30 osoba s mentalnom retardacijom', objašnjava Danijela Šunić.

Zahvaljujući Udruzi, osobe s mentalnom retardacijom, dok njihovi roditelji rade, uče kuhati, spremati, glačati, kretati se gradom, upoznaju prometna pravila te se uče služiti novcem. U popodnevnim satima pak sudjeluju u radionicama poput folklorne, informatičke, kazališne, krojačke, stolarske, likovne, glazbene te radionici izrade nakita, zlatoveza i sl. Ipak, iako mnogi od njih prolaze razne programe koji ih osposobljavaju za rad, rijetki su ti koji uspiju pronaći posao.

'Tri naša člana s lakšom mentalnom retardacijom smo zaposlili u gradskom poduzeću Komunalac na poslovima održavanja i uređenja gradskih površina. Pokazali su se kao vrijedni i sposobni radnici, no dvojici od njih su ugovori nedavno istekli, a novi natječaji za primanje zaposlenika preko javnih radova nisu raspisani. Ipak, nadamo se da ćemo ih ponovno uspjeti vratiti na posao', kažu u Udruzi koja je većini njihovih članova drugi dom.