OPEKLI SE S AUSTRIJSKIM FIRMAMA

Nijemci žele riješiti problem slavonskog smeća

29.01.2014 u 15:01

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako je nekoliko njemačkih poduzeća pokazalo zanimanje za rješavanje problema odlaganja i zbrinjavanja otpada na gradskom i regionalnom području.

Nakon sastanka s njemačkim gospodarstvenicima Vrkić je podsjetio kako grad još nije cjelovito riješio taj problem, a i dalje se vodi sudski spor s austrijskim tvrtkama 'Strabag' i 'Saubermacher' oko projekta izgradnje regionalnog odlagališta.

Javna ustanova zbrinjavanja otpada istočne Slavonije (ZOIS), čiji su osnivači Osijek i još četiri slavonska grada, početkom studenog 2013. nepravomoćno je izgubila sudski spor protiv te dvije tvrtke zbog raskida ugovotra o gradnji regionalnog odlagališta otpada, a zbog čega bi gradovi osnivači trebali platiti odštetu od oko 80 milijuna kuna.

Vrkić je danas rekao kako je, nakon što je gradska uprava javno reagirala, 'Strabag' pokazao zanimanje i zainteresiran je za razgovor s ciljem rješavanja toga problema.

Kazao je kako će se idućih dana nastaviti razgovori sa "Strabagom", ali da gradska uprava razgovara i s drugim tvrtkama radi pronalaska trajnog rješenja za problem odlaganja otpada, u uvjetima tržišne konkurencije.

Dodao je kako se za sada razgovara o problemu zbrinjavanja otpada na osječkom području, ali će se razgovarati i s gradonačelnicima ostalih gradova na ovome području o mogućem uključivanju u projekt.

Markus Helftewes, član Uprave tvrtke Duales System Deutschland (DSD), koja je dio holdinga "Grüne Punkt", rekao je da ta tvrtka sa svojim partnerima može ponuditi kvalitetna rješenja za problem zbrinjavanja otpada, već isprobanih u Njemačkoj.