MINHENSKI PROCES

Nijemci se opet zainteresirali za suđenje Perkoviću i Mustaču, evo što pišu

06.07.2016 u 20:02

Bionic
Reading

Njemački dnevnik Südduetsche Zeitung (SZ) objavio je veliki članak koji se bavi najnovijim preokretima na minhenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. SZ piše kako su dvojica optuženika, inače dugogodišnji agenti obavještajnog aparata, odlučili progovoriti, što se mnogima neće svidjeti

‘U dosad najvećem procesu stranim agentima u Njemačkoj u utorak su se odigrala razna iznenađenja. Prvo se pojavio dugo vremena nestali svjedok, jedan bivši suradnik jugoslavenske tajne službe SDS koji je sedamdesetih godina u Berlinu špijunirao egzilante. Onda su i dva optuženika, bivši šefovi jugoslavenske tajne službe, izjavili da žele svjedočiti. Prethodno su dvije godine šutjeli u vezi optužbe koja im se stavlja na teret, a to je da su sudjelovali u ubojstvu jednog hrvatskog iseljenika 1983. u gradiću Wolfratshausenu koji se nalazi pored Münchena’, opisuje Südduetsche Zeitung jučerašnji dan na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u članku pod naslovom ‘Duga ruka Jugoslavije’.

SZ napominje da je iznošenje dokaza u procesu većinom završeno, te da je sud prihvatio različite dokumente, a presuda se očekivala uskoro - krajem srpnja ili početkom kolovoza. Ovaj termin bi se poklopio s vrućom fazom izbora u Hrvatskoj, koji bi se trebali održati 11. rujna, piše SZ te spekulira kako će najavljena svjedočenja optuženika prolongirati donošenje presude, a sve to bi moglo biti povezano baš s raspadom vlade u Zagrebu.

Njemački list ističe kako je interes za ovaj proces u Njemačkoj nakon 120 dana suđenja značajno opao, dok je u Hrvatskoj to i dalje tema za večernji dnevnik. ‘Što više detalja o zločinima jugoslavenskog režima izlazi na svjetlo, to stari i novi socijalisti u Zagrebu, koji i dalje igraju važnu političku ulogu, upadaju u defenzivu’, konstatira SZ i podsjeća da se Jugoslavija raspala prije 25 godina, te je nastala neovisna Hrvatska. ‘No nije se u protekla dva desetljeća saznalo o djelovanju jugoslavenske tajne službe kao u protekle dvije godine’, piše njemački list i dodaje kako je Njemačka, kao omiljeno odredište hrvatskih nacionalista, bila naročito u viziru jugoslavenske tajne službe.

Podsjeća se i kako je vlada Zorana Milanovića pokušala spriječiti ovaj proces pomoću tzv. Lex Perković, dok je ‘desnokonzervativni HDZ u suđenju vidio priliku za suočavanje s prošlošću’: ‘Za suđenje u Hrvatskoj očito još nisu stvoreni uvjeti.’ Suđenje Perkoviću i Mustaču rasvjetljava i ulogu Njemačke u svemu, koja se nije miješala u djelovanje jugoslavenske tajne službe, te se procjenjuje kao je šezdesetih i sedamdesetih likvidirano više od 30 ljudi u hrvatskoj emigraciji. O tome su na minhenskom suđenju svjedočili bivši političari Gerhart Baum (FDP) i Klaus von Dohnanyi (SDP), izjavivši kako je bila riječ o višem interesu, pa SZ napominje i da je dobru suradnju s Jugoslavijom - koja se smatrala pouzdanim posrednikom s Istokom - njegovala svaka njemačka vlada od Willyja Brandta do Helmuta Kohla.

Članak završava kratkim opisom dijela iskaza Vinka Sindičića, koji je ustvrdio kako je Josip Perković platio nekim svjedocima svjedočenje u njegovu korist. Kada je Sindičić upitan kako to zna, odgovorio je da je to čuo ‘iz mnogo izvora’, a onda se nasmijao. Suđenje Perkoviću i Mustaču se nastavlja sljedeći tjedan, završava svoj članak Süddeutsche Zeitung.