WHO UPOZORAVA

Nijedan dio svijeta nije siguran od svinjske gripe

28.04.2009 u 07:43

Bionic
Reading

Nijedno područje u svijetu nije zaštićeno od virusa svinjske gripe koja je u Meksiku odnijela gotovo 150 života, upozorio je u ponedjeljak drugi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Keiji Fukuda.

"U vrijeme kada ljudi zrakoplovom brzo putuju svijetom, nema nijednog kutka na zemlji kamo virus ne bi mogao stići", rekao je Fukuda na telefonskoj konferenciji iz sjedišta organizacije u Ženevi.

U trenutku kada se virus svinjske gripe iz Meksika širi na ostatak svijeta, WHO je u ponedjeljak odlučio podići uzbunu na 4. stupanj, na ljestvici od 6 stupnjeva, što znači "znatan porast rizika" pandemije.

Fukuda je rekao i kako se radi na cjepivu protiv svinjske gripe, ali će za njegov razvoj biti potrebno 4 do 6 mjeseci.

Predstavnik kriznog stožera WHO-a Gregory Hartl kazao je da je još potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti i da treba provjeriti jesu li slučajevi zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika.

Po Hartlovim riječima, Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) uzeo je uzorak virusa H1N1, uzročnika te bolesti, proizveo je soj virusa za cjepivo i sada ga uzgaja na jajima, što je prvi stupanj proizvodnje cjepiva.

On kaže da od ove inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva u ljekarnama obično prođe pet do šest mjeseci.