JOŠ UVIJEK UGROŽEN

Nije šef Sabora, ali Petrov i dalje ima osiguranje

25.01.2018 u 22:13

Bionic
Reading

Iako više nije predsjednik Sabora, Mostov Božo Petrov još uvijek ima policijsku zaštitu. I nije jedini. Policijsko osiguranje porezni obveznici na godinu plaćaju milijune kuna. Iako ne odlučuju hoće li danonoćno biti čuvane, štićene osobe baš i nisu najsretnije s tim, donosi Nova TV

Božo Petrov više nije među štićenim osobama. Kao bivši šef Sabora imao je pravo na policijsku zaštitu pola godine. Rok je istekao, a sigurnosna procjena pokazala da je Petrov ugrožen.

'Mislim da je produženo na šest mjeseci. Onda će se vjerojatno raditi daljnja procjena. Mene to osobno ne čudi budući da ne postoji interesna skupina kojoj nismo stali na žulj', rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a.

Ista procjena je, potvrđeno je Novoj TV, i u slučaju Ranka Ostojića, koji je ponovno dobio osiguranje.

Zaštitu, prema zakonu, uživa bivši predsjednik Stjepan Mesić. No, nakon presude BiH šestorki i prijetnji smrću - osiguranje mu je pojačano.

Kao i Dinku Cvitanu, kojeg uza sve voze u blindiranom vozilu. Prijeteće poruke razlog su zbog kojeg se policija više od godinu i pol dana ne odvaja od glavnog državnog odvjetnika i njegove obitelji.

'Svi podaci vezani uz provedbu mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora - označeni su određenim stupnjem tajnosti, klasificirani su podaci i iz sigurnosnih razloga se ne mogu iznositi u javnosti', poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

  • +27
Sva lica Bože Petrova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz šefove države, Sabora i Vlade, ni predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda ne mogu birati žele li zaštitu. U prvoj su kategoriji štićenih osoba. Na svakom su koraku i u blizini predsjednice. No, koliko ljudi brine za njezinu sigurnost predsjednica, tvrdi - ne zna.

'Nije to lako, nije to tako glamurozno kako izgleda, jer doista ako želiti izići na kavu, kod prijatelja, na večeru, morate pozvati osiguranje da dođe po vas, ne možete izlaziti sami. Odgovorni su za naše živote 24 sata dnevno', pojašnjava Kolinda Grabar-Kitarović.

Neslužbeno, troškovi samo jednog visokog dužnosnika mjesečno penju se i do 400 tisuća kuna. No, u MUP-u ne otkrivaju koliko sve to stoji porezne obveznike.