SANIRANJE ŠTETE

Nije poznat uzrok požara u zgradi Europske komisije

19.05.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Uzrok požara koji je izbio u ponedjeljak u zgradi Europske komisije još nije utvrđen, a zgrada će ostati zatvorena još neko vrijeme kako bi se osposobila za normalno funkcioniranje, rečeno je u utorak u Bruxellesu

'Nitko za sada ne može raditi u Berlaymontu. Prvo se mora pristupiti čišćenju i obaviti neke radove i uspostaviti električni sustav', rekao je u utorak glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger na redovitoj konferenciji za novinare, koja je ovaj put održana u zgradi Breydel, u kojoj je bilo sjedište Komisije desetak godina dok je trajala obnova Berlaymonta.

U Breydelu je radila i prethodna Komisija Romana Prodija, a tamo je mandat započeo i sadašnji predsjednik Jose Manuel Barroso.

Na novinarsko pitanje što je uzrok i može li se isključiti namjerno podmetanje požara, Laitenberger je rekao "da se ništa ne može isključiti. Provodi se istraga i treba sačekati rezultate te istrage".

Laitenberger također nije mogao reći kada će zgrada biti ponovno otvorena. Prema glasnogovorniku, koji je u ponedjeljak navečer imao prigodu ući u Berlaymont, u zgradi se osjeća jaki miris dima.

"Postoje dvije vrste štete, od samog požara i od posljedica gašenja vatre. U blizini dvorane za novinske konferencije nema oštećenja od vatre, ali se vidi da je curila voda kada su vatrogasci gasili požar", rekao je Laitenberger.

Dobar dio konferencije za novinare protekao je u pokušajima odgovora na pitanje zašto se alarm aktivirao tek 27 minuta nakon što se osjetio jaki miris dima, a novinari koji su radili u radnoj sobi, odmah pored konferencijske dvorane, napustili su prostoriju tek nakon što su ih usmeno upozorili pripadnici osiguranja.

U tom trenutku tamo je radilo desetak novinara, dok ih je najveći dio bio u zgradi Vijeća EU-a, preko puta Komisije, u kojoj se održavao redoviti sastanak ministara vanjskih poslova.

Laitenberger je rekao da je evakuacija oko 2.700 osoba koje rade u Berlaymontu provedena na zadovoljavajaći način, dodajući da to ne znači da se sigurnosno protokoli ne mogu poboljšati.