NA ISTOKU STARE PRIČE

Nije Hrvatska jedina koja Rusijom draži EU

17.02.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Dok velika delegacija hrvatskih gospodarstvenika pohodi Moskvu u jeku sankcija Europske unije protiv Rusije, još neke članice Europske unije s istoka kontinenta jačaju gospodarsku suradnju s ovom državom. Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Mađarskoj, u kojoj s premijerom Viktorom Orbanom dogovora sporazum vezan uz plin, a u posljednjih nekoliko tjedana Moskva je intenzivirala bilateralne odnose s Grčkom i Ciprom. No za razliku od navedenih zemalja, Zagreb i Moskvu ne krase tradicionalni prijateljski odnosi, niti ih vežu bilateralni sporazumi

Tisuće ljudi s transparentima 'Putin ne, Europa da' prosvjedovale su ulicama Budimpešte uoči dolaska ruskog predsjednika u njihov grad. 'Vrijeđa nas to što Orban, pozivajući Putina ovdje, pravi budalu od Mađarske', rekao je Marton Gulyas, jedan od organizatora prosvjeda, za AFP. Današnji susret u Mađarskoj ujedno je prvi Putinov posjet nekom čelniku Europske unije od lipnja 2014.

Postojeći plinski sporazum između Mađarske i Rusije istječe ove godine, pa Orban koristi idealnu poziciju u pregovorima s izopćenim istočnim divom. Putin pak poručuje svijetu da još uvijek ima saveznike u Europskoj uniji i NATO-u.

Mađarska je formalno podržala Unijine sankcije protiv Rusije, ali uz upozorenja o njihovim negativnim učincima - premijer Orban kazao je da je EU pucao u vlastite noge kad je ograničio gospodarsku suradnju s Moskvom.

Cipar: Jačanje gospodarske, ali i vojne suradnje?

U međuvremenu je Cipar najavio da će 25. veljače s Rusijom popisati protokol o gospodarskoj suradnji, nastavno na povijesne veze dviju prijateljskih država. Svečano potpisivanje upriličit će se za vrijeme posjeta ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa Moskvi. No osim gospodarske, čini se da je planirano jačanje vojne suradnje.

Početkom mjeseca ruski mediji izvijestili su da je Cipar ponudio Rusiji vlastiti teritorij za izgradnju zračne i mornaričke baze, što su naknadno demantirali Moskva i ciparsko ministarstvo vanjskih poslova. Vojna postrojenja na Cipru prethodno je zatražio ruski veleposlanik u Nikoziji, Stanislav Osadčij. Portal Lenta.ru javio je da 25. veljače očekuje potpisivanje novog rusko-ciparskog sporazuma o vojnoj suradnji.

'Stari (vojni) sporazum trebalo bi obnoviti... Istovremeno, pružit ćemo neke dodatne usluge na način na koji činimo i s drugim državama, poput Francuske i Njemačke. Cipar i Rusija tradicionalno imaju dobre odnose, a oni nisu podložni promjeni', rekao je, prema pisanju ruskog portala, ciparski predsjednik.

I kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je o namjeri Rusije da koristi vojnu zračnu bazu Andreas Papandreou na Cipru, zajedno s međunarodnim aerodromom Paphos na jugozapadu otoka - udaljenim oko 50 kilometara od vojne baze britanskog Kraljevskog zrakoplovstva Akrotiri. Osim toga, ruska mornarica trebala bi, po tom izvoru, koristiti bazu Limasol.

'Luka Limasol graniči s britanskom zračnom bazom Akrotiri, a ona služi za operacije NATO-a i važno je sjedište vojne e-špijunaže', naveo je Global Post.

Grčka: Ruska ponuda na stolu

Nova grčka vlada koristi Rusiju kao crvenu krpu u pregovorima oko rješenja dužničke krize s Europskom unijom. Grčki ministar vanjskih poslova već je otputovao u Berlin, u kojem je na sastanku s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim potvrdio namjeru kabineta premijera Aleksisa Ciprasa da poboljša veze s Rusijom. U međuvremenu, zamjenik šefa diplomacije Nikos Chountis potvrdio je da je Rusija ponudila Grčkoj gospodarsku pomoć, ponajprije u investicijama, baš kao i Kina.

Iako Grčka nije sama tražila pomoć Rusije, već je ponuda, kako su poručili iz grčke vlade, 'na stolu', čini se da bi upravo sporazum s Moskvom mogao biti ono što je ministar obrane Panos Kammenos nedavno nazvao 'planom B'. On je naglasio da Grčka želi dogovor s Europskom unijom, ali ukoliko 'Njemačka želi raznijeti Europu', Grčka ima 'plan B' ili 'druge načine da pronađe novac'. No uz daljnji pad vrijednosti ruske valute, ponuda Moskve uskoro bi mogla biti povučena sa stola.