JOSIPOVIĆ O TRANSKRIPTIMA

Nije bitno tko ih je dao, nego jesu li krivotvoreni ili ne

Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović i danas je progovorio o famoznim predsjedničkim transkriptima oko kojih se prepucavaju Stjepan Mesić i Tomislav Karamarko, kojeg je bivši predsjednik optužio za dilanje državnim dokumentima

'Mislim da su rasprave o tome kontraproduktivne. Mi imamo Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom iz 1996. kada je Tuđman bio predsjednik. Važno je raditi na tome da se utvrdi istina', rekao je Josipović. Kaže da je situacija nakon presude emotivna i da svi za nju traže krivce, no zaključuje da je najvažnije da nema krivotvorina i neistina.


Povodom 16. godišnjice vojno-redarstvene akcije Bljesak kojim su oslobođeni Okučani i okupirani dijelovi Zapadne Slavonije, predsjednik RH Ivo Josipović na Pantovčaku je primio branitelje sudionike te akcije te im uručio i odlikovanja

Josipović je da i jučer, kada su kod njega bili veterani 4. gardijske brigade istaknuo da svaki zločin treba kazniti, no da termin udruženi zločinački pothvat nije prihvatljiv. 'Budite uvjereni da će Hrvatska znati stati iza svoje povijesti', rekao je predsjednik te istaknuo da je razumljivo da su presude generalima izazvale nezadovoljstvo većine.

Josipović je istaknuo da je Bljesak bio brza akcija sukladno njezinom imenu, no da velik broj poginulih i ranjenih branitelja u toj akciji govori sve o njezinoj žestini. Josipović je stoga Redom hrvatskog križa odlikovao pukovnika Marina Pišonića i stožernog narednika Milana Zlopaše, dok je Redom hrvatskog pletera odlikovan pričuvni satnik Marijan Jerković.

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL


General bojnik Luka Đanko
na početku svog govora zapetljao se rekavši da bi bilo neobično da netko kaže da je Gotovina heroj, a Mesić kriv. Nakon govora je pojasnio novinarima da je mislio da je Mesić najmanje kriv za presudu generalima, no istaknuo je da je godinu dana bio zamjenik generala Gotovine te da on nije zaslužio biti u Haagu.

Dodao je da je i on sam bio haški osumnjičenik. Kaže da je tada njegov odvjetnik zatražio pomoć od Josipovića te je i dobio. Đanko očekuje da će Josipović na isti način pomoći Gotovini i Markaču te još jednom koji je u hrvatskom zatvoru', ne precizirajući o kome je riječ.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi