presica splitskog stožera

Nije bilo propusta u Domu za stare u Splitu; šef splitskog KBC-a priznao da je došlo do nevjerojatne zamjene: Pozitivna pacijentica vraćena u dom, negativna ostala u bolnici

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2020 16:13
  • Objavljeno 02.05.2020 u 16:13
Julije Meštrović, Blaženko Boban

Julije Meštrović, Blaženko Boban

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u subotu je potvrdio kako je inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike utvrdila da nije bilo propusta u radu u Domu za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj u kojem je početkom travnja buknula infekcija koronavirusa

"Tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je Dom za starije i nemoćne osobe Split postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela - Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite, a obiteljska liječnica je bila svakodnevno u Domu za starije i nemoćne osobe Split osim vikendom te je bila upoznata sa stanjem korisnika," navodi se u inspekcijskom izvješću čije je zaključke pročitao Boban na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Prema tim zaključcima, u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika Doma za starije i nemoćne Split nije bilo nepravilnosti i propusta, te su korisnici bili primjereno zbrinuti.

"U postupanju izabrane liječnice opće obiteljske medicine nije bilo propusta s obzirom na to da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju Covid 19 postupila suglasno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo," ističe se u inspekcijskom izvješću.

  • +6
  • +3

Split: Pripreme za evakuaciju 150 štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

U postupanju zdravstvenih radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prema korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne Split nije bilo nepravilnosti i propusta s obzirom na to da su žurno poduzeli i proveli sve potrebne epidemiološke mjere na temelju obavljenih epidemioloških izvida te nakon potvrde infekcije kod pojedinih korisnika, navodi se u zaključcima inspekcije koje je pročitao Boban.

Na novinarski upit kako se u ovakve zaključke u kojim se navodi da nije bilo propust u Domu za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici uklapa činjenica da je od ukupno umrlih u Hrvatskoj od koronavirus svaki peti štićenik tog Doma, Boban je kazao kako su stare i nemoćne osobe poglavito u Domovima najosjetljivija populacija na koronavirus.

"Toga smo svjedoci ne samo u nas (u Splitu) , nego i u Hrvatskoj, Europi i svijetu, dodao je Boban.

  • +5
  • +2

Press konferencija Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Meštrović: Moguće nesukladnosti u prijenosu informacija

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović potvrdno je odgovorio na upit je li točno da je prilikom povratka u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici došlo do zamjene pacijenata u KBC te je u Dom vraćena osoba pozitivan na Covid infekciju dok je osoba koja je imala negativan nalaz ostala u KBC-u.

"Točno je da se to dogodilo. Moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija osobito ako postoji komunikacija na više razina kao što se to ovdje događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno s našim suradnim ustanovama - a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu," objasnio je Meštrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!