ODMAZDA

Nigerijski pobunjenici uništili Shellov naftovod

18.06.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Glavna nigerijska pobunjenička skupina u četvrtak je objavila kako je uništila veliki naftovod u vlasništvu tvrtke Royal Dutch Shell, objasnivši to željom da našteti nigerijskoj izvoznoj industriji nafte i plina

Pokret za emancipaciju delte nigera (MEND) pojačao je napade na postrojenja za proizvodnju nafte u delti Nigera nakon prošlomjesečnog napada nigerijske vojske na jedan od njegovih logora.

'Borci su snažnim eksplozivom uništili veliki Shellov naftovod u državi Bayelsi', stoji u izjavi glasnogovornika MEND-a Joma Gbomoa odaslanoj elektronskom poštom. 'Taj naftovod snabdijeva izvozni terminal Forcados'.

Još nema potvrde napada, za koji MEND tvrdi da je bio odmazda za ubojstvo dvojice braće, njihovih pripadnika, koje su bez suđenja ubili pripadnici postrojbe Joint Task Force, zadužene za zaštitu djelatnika i objekata naftne industrije u delti Nigera.
Neovisne skupine za zaštitu ljudskih prava višekratno su optužile nigerisjke snage za ubojstva pripadnika MEND-a bez suđenja i neselektivna granatiranja sela.

MEND i druge skupine koje djeluju u delti Nigera tvrde kako se bore za veći dio prihoda od nafte za mjesno stanovništvo, koje se žali na to da im je naftna industrija uništila prihode od poljoprivrede i ribarstva.